IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат кметски наместници в населените места под 350 жители

С промяна в Закона за местното самоуправление общинските съвети ще могат да назначават кметове и в населените места, където не са проведени избори

19:00 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата под 350 жители, съобщиха от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предаде БТА.

Според предложението, направено по време на заседание на комисията, уреждането на правния статут на кметствата, в които няма да се провеждат избори за кметове, може да стане с промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Нормативната промяна трябва да позволи на общинските съвети да назначават кметски наместници в местата, където не са проведени избори.

Депутатите са заявили принципна подкрепа за предложеното решение.

Председателят на Kомисията по регионална политика, благоустpойство и местно самоуправление Искрен Веселинов е предложил народните представители да обсъдят промените в рамките на политическата сила, която представляват и в най-кратък срок да оформят общ законопроект.

По данни на Централната избирателна комисия за тази година местни избори няма да се проведат в 1222 кметства в страната, защото липсва население под установените разпоредби на Закона за административно-териториалното устройство на България (ЗАTУРБ) за минимум от 350 души.

В същото време, в тези населени места няма да могат да бъдат назначени и кметски наместници, посочват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още