Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините искат кметски наместници в населените места под 350 жители

С промяна в Закона за местното самоуправление общинските съвети ще могат да назначават кметове и в населените места, където не са проведени избори

Общините искат кметски наместници в населените места под 350 жители

Снимка: БТА

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) поиска законови промени, с които да се регламентира назначаването на кметски наместници в местата под 350 жители, съобщиха от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предаде БТА.

Още по темата

Според предложението, направено по време на заседание на комисията, уреждането на правния статут на кметствата, в които няма да се провеждат избори за кметове, може да стане с промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Нормативната промяна трябва да позволи на общинските съвети да назначават кметски наместници в местата, където не са проведени избори.

Депутатите са заявили принципна подкрепа за предложеното решение.

Председателят на Kомисията по регионална политика, благоустpойство и местно самоуправление Искрен Веселинов е предложил народните представители да обсъдят промените в рамките на политическата сила, която представляват и в най-кратък срок да оформят общ законопроект.

По данни на Централната избирателна комисия за тази година местни избори няма да се проведат в 1222 кметства в страната, защото липсва население под установените разпоредби на Закона за административно-териториалното устройство на България (ЗАTУРБ) за минимум от 350 души.

В същото време, в тези населени места няма да могат да бъдат назначени и кметски наместници, посочват от комисията.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
531 са потвърдените случаи на COVID-19 в България