IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините с над 174 млн. лв. просрочени задължения

Сред общините с най-големи просрочени задължения са Пepник, Столична община, Кърджали и Дупница

12:35 | 07.02.13 г.
Общините с над 174 млн. лв. просрочени задължения

Дълговете на половината от общините към държавата възлизат на 174,3 милиона лева. Без просрочени задължения са само 89 от общо 264-те общини. Това показва оценката за финансовата стабилност на местните власти, изготвена от Министерство на финансите.

Въпреки дълговете, като цяло, задълженията на общините през 2012 година са намалели с 33 милиона лева. От ведомството отчитат, че през миналата година  има трайна тенденция за намаление на просрочените задължения, които през последните две тримесечия се задържат на равнището на 8% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.

Сред общините с най-големи просрочени задължения са Пepник, Столичната община, Кърджали и Дупница. 120 от задлъжнелите общини са намалили дълговете си с почти 55 милиона лева, показва оценката. 55 от общините обаче са увеличили задълженията си с 22 милиона лева.

От големите общини, с население над 50 хиляди жители, най-добра крайна оценка Министерство на финансите дава на Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград. Най-слаби финансово в края на годината са Кюстендил, Кърджали, Видин, Карлово, Пазарджик.

Малките общини-отличници, в които живеят под 6 хиляди души, са Челопеч, Чавдар, Шабла, Бяла и Златица, а най-ниските финансови оценки са за Борино, Струмяни, Антон, Кресна и Баните.

Финансовото министерство е изработило оценките, според различни показатели. Например, колко от разходите на общините са се покрили през годината със собствени приходи, какъв е дългът на местните власти, в сравнение с доходите им, колко население се пада на един общински служител и каква част от разходите отиват за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още