Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините се борят за 2% от подоходното облагане

Две трети от парите в бюджетите идват по линия на общата субсидия и нямаме възможност да правим политики на местно ниво, посочи плевенският кмет Георг Спартански

Общините се борят за 2% от подоходното облагане

Снимка: Pixabay.com

Ако бъде направена реформа за финансова децентрализация и 2% от приходите от подоходното облагане бъдат пренасочени към общините, този ресурс би се равнявал на близо 850 млн. лева на годишна база. Това каза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти в Албена, цитиран от БТА.

Още по темата

Той припомни, че противниците на тази идея изтъкват, че от такава стъпка ще спечелят големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция.

Позицията на Ганев е, че този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми.

„Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите, коментира Петър Ганев. – Целта на децентрализацията не е всички общини да станат равни.“

По думите му допълнителният финансов ресурс обаче ще помогне на кметовете да работят по-добре за съгражданите си и да реализират различни политики на местно ниво.

„За да се избегнат разликите между отделните общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните“, посочи експертът.

Според Ганев такава стъпка би задоволила всички. Той обаче е категоричен, че вариантът с въвеждане на нови данъци – например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.

„През последните 30 години винаги се говори как финансовата децентрализация ще бъде приоритет на централната власт, само че тя все още не е узряла да предостави автономност на общините“, е мнението на кмета на Плевен Георг Спартански.

Той обаче приветства идеята 2% от подоходното облагане да бъдат пренасочвани и пресметна, че при такава реформа Плевен би получавал около 11,5 млн. лева за година.

Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. "Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", обясни плевенският кмет.

Спартански изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата.

„За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори“, посочи градоначалникът.

Георг Спартански смята, че е редно държавата да контролира разходването на средствата, но кметовете трябва да имат комфорта да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната ни независима местна власт.

Investor.bg припомня, че темата с финансовата децентрализация се коментира още от 2003 г. Тогава възниква и предложението за пренасочване на 2% от подоходното облагане към общините.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*