IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получат 27 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията

Най-много пари ще получи община Бургас – малко над 9 млн. лева, става ясно от предложение на правителството

11:55 | 24.03.15 г.
Общините ще получат 27 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията

Правителството планира да отпусне малко над 28,1 млн. лева по проекти за преодоляване на щетите от бедствия, става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Средствата ще дойдат от резерва за непредвидени разходи от бюджета.

От него е видно, че 27,1 млн. лева ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, а останалите средства – по бюджетите на различните министерства. От министерствата най-много средства ще получи Министерството на земеделието и храните  - 500 хил. лева, които ще бъдат използвани основно за извеждане от експлоатация на язовири в предаварийно състояние.

Към Министерството на отбраната ще бъдат насочени 121 хил. лева, а към Министерството на вътрешните работи – малко над 104 хил. лева.

По проектите на общините най-голямо ще е финансирането на мерки в морските области Варна и Бургас.

Община Бургас ще получи малко над 9 млн. лева, става ясно още от приложенията на постановлението. Предложенията са най-голямата сума да бъде отделена за корекцията на дерето и коритото на р. Отманлийска в община Бургас – 3,18 млн. лева. За възстановяване на общински жилищни имоти, училища и детски заведения, спортни обекти и пътища на територията на община Бургас пък ще бъдат отпуснати 1,82 млн. лева.

Правителството предлага и отпускането на почти 2 млн. лева за изграждане на отводнителен канал за преодоляване на наводненията в бургаските квартали „Долно Езерово“ и „Лозово“.

За проектите на община Варна ще бъдат отпуснати 2,6 млн. лева, от които най-голямата сума е предвидена за почистване на деретата на територията на общината. Стойността на проекта е 997 хил. лева. Повечето средства, отпуснати на общината, ще бъдат насочени за разплащане на аварийни работи в кв. "Аспарухово". 

Малко над 2 млн. лева ще получи и община Велико Търново, които ще отидат приоритетно за възстановяване на уличната мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още