Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините започват работа по новия модел на интегрирано планиране

Предвижда се въвеждане на нов тип документи, обединяващи стратегическото и пространствено планиране от 2020 година

Общините започват работа по новия модел на интегрирано планиране

Снимка: Pixabay

Сътрудничеството между общините и съвместни проекти за решаване на общите проблемите ще залегнат в работата на местните власти още през 2020 година, смята Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ. В интервю за БТА той посочи, че от следващата година започва работа по новия модел на интегрирано планиране.

Предвижда се въвеждане на нов тип документи, обединяващи стратегическото и пространствено планиране. На общинско ниво това ще бъде интегриран план за развитие на община, а на регионално - интегрирана териториална стратегия за развитие на статистически район. 

Според Панов към момента, съгласно изискванията на различни закони, които дефинират и задължения на кметовете, общините са длъжни да разработят 10 стратегии за прилагане на всяка от националните секторни политики на общинско ниво. По 19 от действащите закони трябва да се изготвят отделни планове - от граждански ресурси за отбрана, до защита на животните, на биоразнообразието, преброяване на бездомните котки и т.н. По силата на други актове всяка община трябва да има разработени 28 програми - например за развитие на туризма, за личностно развитие на децата и младежите, за защита от бедствия и аварии и други. Всеки сектор и подсектор на практика се обособява в отделен стратегически документ, които понякога дори не кореспондират помежду си. 

Панов подчерта, че наличието на толкова много стратегии, по данни от анализ на МРРБ, не води до практически резултати, не са преодолени междурегионалните и вътрешнорегионалните различия, има диспропорции в развитието, не се предприемат ефективни мерки, а големият брой стратегии води до неефективност, слаб контрол, допълнителна административна тежест при събирането и обработването на огромен обем данни. Като втори важен момент, той уточни, че те няма да бъдат фокусирани само върху територията на една община, а ще предвиждат мерки за стимулиране на дадени процеси с по-широк обхват. 

Правото на сдружаване на доброволен принцип е залегнало и в ЗМСМА, каза Даниел Панов и допълни, че досега общините се сдружават или административно, или по силата на нормативен акт - например, в Асоциациите по ВиК или Регионалните системи за управление на отпадъците. 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Поли Карастоянова: Търсим консенсус за рестарт на туристическия сектор