Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общинските съветници могат да са в конфликт на интереси до края на 2019 г.

Поредните промени в антикорупционния закон отново скараха управляващи и опозиция

Общинските съветници могат да са в конфликт на интереси до края на 2019 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Управляващите разрешиха на общинските съветници да са в конфликт на интереси до 1 декември 2019 г. Това става ясно от приетите на първо и второ четене експресни промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според промените с две години (до 1 декември 2019 г.) се отлага действието на разпоредба, според която общинските съветници не могат по време на мандата да бъдат едновременно и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

До 1 декември 2019 г. се отлага и действието на разпоредба, според която общинските съветници трябва подават декларация за имущество и интереси. 

В мотивите вносителите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от „Обединените патриоти“ посочват, че целта на промените е да се осигури достатъчно време на общинските съветници да се съобразят с нововъведените изисквания със заеманата от тях изборна длъжност. За следващата изборна процедура кандидатите ще знаят, че има по-стриктни изисквания, с които да се съобразят, обясни Кирилов, цитиран от БТА. 

Още по темата

От БСП възразиха срещу промените, тъй като според тях отлагането няма да реши проблема. Те подчертаха, че още при приемането на новия антикорупционен закон са предупреждавали, че той няма да проработи.

„Ето, това е първият случай, който показва, че той е недомислен“, коментира Крум Зарков от левицата. Според него отлагането ще доведе до това общинските съветници да си наредят така нещата, че хем да са съветници, хем да си продължат бизнеса. „Дръж се корупция, ГЕРБ те гази“, коментира Зарков.

От БСП са кетегорични, че това няма да е първата "кръпка" на закона, защото в него има още противоречия. Дора Янкова предложи нормативът да не бъде променян, да не се дава срок от две години и така общинските съвети щели да се "освежат" с нови съветници. 

Емил Христов от ГЕРБ заяви, че никой не отрича, че в общините има проблеми, но по думите му повечето от общинските съветници работят добре.

Над един час продължиха дебатите по първото четене на законопроекта, а конфликтът между управляващи и опозиция се задълбочи. От ГЕРБ отговориха на обвиненията, че се ремонтира закон, влязъл в сила само преди месец, с мотива, че в момента се решава конкретен проблем, който не е забелязан както от тях, така и от опозицията и общините. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон