IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 863 финансови корекции са наложени на проекти по ОП "Региони в растеж"

Към 10 юни са приспаднати 22,6 млн. лева от програмата

18:36 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Залагане на неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за възлагане, са най-често констатираните нарушения при подготовка и провеждане на процедури за избор на изпълнители по обществени поръчки по проекти, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Пропуските се допускат основно при административната подготовка на тръжната документация съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

До момента са установени пропуски и са регистрирани общо 863 нередности, като текущо приспаднатите суми по програмата към 10 юни са в размер на 22,6 млн. лева,

По наложените корекции от страна на бенефициентите са инициирани 559 съдебни административни производства. До този момент, с влязло в сила решение на съда в полза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са завършили 131 от тях. Седем дела са в полза на жалбоподателя.

Финансови корекции за тези същите нарушения са наложени и на Столична община, като към днешна дата приспаднатата сума е в размер на около 1,6 млн. лева, информират от ведомството на Петя Аврамова.

Припомняме, че основната функция по контрол на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ е да следи за правилното разходване на средствата от европейската солидарност, за които е отговорен.

В изпълнение на задълженията си за гарантиране на прозрачното, законосъобразно и равнопоставено прилагане на правилата и нормите при усвояването на европейски средства Управляващият орган извършва проверки на възлаганите от бенефициентите обществени поръчки. Чрез механизма за налагане на финансови корекции, в резултат от установени нарушения, се цели да не се допусне извършването на разходи, които са незаконосъобразни.

Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се отстрани пропуск в бюджета, причинен от допусната грешка, утоачняват от МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още