IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъдиха предложения за промени по схемите за Кампания-2020 г.

Според министър Десислава Танева промените са на база на проведените в цялата страна областни консултативни съвети

22:10 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Консултативният съвет по животновъдство обсъди предложения за промени по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

В заседанието на консултативния съвет е участвала и министър Десислава Танева. Пред членовете на съвета Танева е заявила, че промените са на база на проведените в цялата страна областни консултативни съвети. 

От пресцентъра на земеделското министерство уточняват, че сред промените, които се предлагат, е да бъде увеличен броят на животните, за които стопаните имат право на подпомагане по схемите за обвързана подкрепа. Това са млечни крави, месодайни крави и юници, млечни крави под селекционен контрол, месодайни крави под селекционен контрол и биволи. Намерението е техният брой да бъде увеличен от 30 на 50. Предлага се още ставката за тях да бъде повишена от 10 на 25 на сто за първите 50 животни. 

По отношение на схемата овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, на база на размера на стопанствата, се предвижда да бъде увеличен броят на животните от 100 на 200, които ще получат по-високо подпомагане, като процентът да бъде увеличен от 10 на 25 на сто.

По схемите за животни в планинските райони няма да бъде направена промяна в условията.

На заседанието е станало известно, че до 31 юли (сряда) продължава приемът на документи за кандидатстване по държавната помощ за "Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на едри и дребни преживни животни". До момента има подадени 78 заявления.

В прессъобщението се посочва още, че се очаква одобрение от ЕК за прием по помощта "Инвестиции за изграждане на кланични пунктове".

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Васил Грудев е съобщил, че близо 13 500 бенефициента ще получат малко над 23 млн. лв. по de minimis. "Средствата ще бъдат по сметките на всички тях утре", е заявил Грудев, цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

По време на днешното заседание участниците са били запознати и с актуалната обстановка в страната във връзка с Африканската чума по свинете и предприетите мерки за превенция на болестта. Оценката на животновъдите, цитирана от пресцентъра на земеделското министерство, е, че държавата е предприела адекватни мерки за справянето със заболяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още