IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се изграждането на специализиран център за непридружени деца бежанци

За първата половина на тази година е работено по 144 такива случая, заяви зам.-министърът на социалната политика Деница Сачева

10:05 | 21.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Социалното министерство и Агенцията за бежанците обмислят изграждането на специализиран център за работа с непридружени деца бежанци. Това казва в интервю за БТА зам.-министърът на социалната политика Деница Сачева. Планира се да бъде отворен и кол център, в който да постъпват сигнали от страната от социални работници, които са установили непридружено дете. 

За първата половина на тази година е работено по 144 такива случая. Социалните работници се сблъскват постоянно с различни казуси. Налице са трудности при установяването на самоличността и възрастта на децата. Пряката комуникация с тях се затруднява от езиковата бариера, липсва и информация за здравословното им състояние. Сред най-важните задачи е разработването на адекватни социални услуги за тези деца. Както и да има достатъчно подготвени кадри в системата, казва зам.-министърът.

Социалното министерство определя като ново предизвикателство необходимостта да се работи повече с децата, чиито родители работят в чужбина. В момента те получават консултации и психологическа подкрепа от отделите за закрила, но е необходимо да се акцентира допълнително върху превенцията, смята Сачева.

Тя добавя, че се работи по Закон за социалните услуги, който ще засили конкуренцията между доставчиците им. Хората ще могат да ползват т. нар. интегрирани услуги, което ще им позволи да имат достъп едновременно до различни видове социални, образователни и здравни грижи.

Деница Сачева отчита, че за първата половина на тази година са били осиновени 262 деца, а за цялата предходна - 626 деца. За 10 години броят на осиновените намалява, като пикови стойности са отчетени от над 800 деца през 2009 г., 2010 г., 2011 г. Под пет са осиновените деца с увреждания за 2015 г. За тази година няма молби за разсиновяване, за 2015 г. тя е само една. За последните 6 години такива молби общо са 20. В регистъра за осиновяване в момента има 1500 деца. През 2015 г. социалните служби са предотвратили над 3 хил. потенциални изоставяния на бебета.

„В отделите за закрила на децата са ангажирани 1105 служители, които са работили с 36 хил. деца в риск за миналата година, като има експерти, които работят по 80 случая едновременно. Работата им трябва да бъде оценена по заслуги и да получи необходимото уважение от обществото“, заявява Деница Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още