IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се процедура за "втори шанс" за задлъжнели предприятия

Механизмът трябва да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди стартиране на производство по несъстоятелност

17:55 | 24.09.15 г.
Обсъжда се процедура за "втори шанс" за задлъжнели предприятия

Въвеждане на процедура за стабилизация или т.нар. „втори шанс“ за търговски дружества, които изпитват затруднения при погасяването на изискуеми задължения, обсъди на днешното си редовно заседание Националният икономически съвет (НИС), председателстван от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Съветът е разгледал проект за изменение на Търговския закон, който предвижда въвеждането на механизъм, който да регламентира доброволното уреждане на отношенията между длъжник и кредитор преди стартиране на производство по несъстоятелност.

Процедурата по предоставяне на „втори шанс“ е една от стъпките към разрешаване на една от най-сериозните пречки за постигането на стабилен икономически растеж – вътрешната задлъжнялост, посочва се в съобщението на Министерството на икономиката. Предложението за въвеждане на процедурата по стабилизация е в отговор и на отправени препоръки на ЕК.

Основни моменти в предложения проект засягат посредничеството при доброволното разрешаване на споровете между кредитор и длъжник, както и последиците от дадено споразумение за отделните групи кредитори.

Представители на работодателските организации посочиха, че е необходимо да бъде взета под особено внимание и спецификата на каскадната задлъжнялост, при която затрудненията на дадено предприятие се отразяват върху неговите доставчици.

Работата по предложения за обсъждане проект продължава, уточняват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още