IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обучение по финанси в средното образование предлага кабинетът

Работи се по национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за 2014-2018 г.

11:36 | 10.06.14 г. 2
Обучение по финанси в средното образование предлага кабинетът

Поетапно включване на финансовото обучение в средните училища предвижда национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за периода 2014-2018 г.

На форум за финансовата грамотност премиерът Пламен Орешарски заяви, че кабинетът е започнал работа по стратегията и посочи, че финансовото образование изисква трайно решение от най-ранните етапи на образователната система.

По думите му документът предвижда широк кръг от мерки на основата на партньорство между държавата, финансовия сектор, неправителствените и браншови организации.

Орешарски подчерта, че повишаването на защитата на потребителите и в частност на тези на финансови услуги е сред приоритетите, залегнали в управленската програма на правителството.

Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения, посочи премиерът.

Той напомни, че поправките предвиждат и по-ефективни способи за извънсъдебна защита чрез създаване на четири специализирани помирителни комисии в секторите финансови услуги, енергетика, телекомуникации и превоз на пътници.

Премиерът каза още, че за да защитят правата си, потребителите трябва да бъдат добре информирани за тях. Той цитира изследване на задлъжнялостта на домакинствата, което управляващите възложили миналата година на БАН, според което сред причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването е и ниската степен на финансова грамотност.

„Една от причините за кризата в световен мащаб от 2007-2008 година е и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги, а и неразбирането на някои финансови инструменти. Загубата на доверието на инвеститорите и потребителите на финансови услуги във финансовите институции и във финансовата система като цяло задълбочи ефекта от кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици от кризата“, коментира той.

Премиерът заяви, че с помощта на специалисти от УНСС е подготвена първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите им познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Орешарски си спомни, че когато бил „млад администратор“ във финансовото министерство, е била направена сходна брошура как гражданите да купуват държавни ценни книжа. „Отговарях за това тогава“, разясни той.

Премиерът изтъкна, че през изминалата година правителството е положило немалко усилия, за да се подобри състоянието на икономиката и условията за бизнес у нас.

„Акцентирахме върху мерките за насърчаване на растежа, инвестициите и стопанската активност. Неразделна част от това са и стъпките за по-ефективна защита на интересите на потребителите“, каза той. По думите му необходимо е да се създаде среда на сигурност и доверие в отношенията между държавата, бизнеса и потребителите, тъй като това е ключово за конкурентоспособността на икономиката.

Еврокомисарят, отговарящ за защитата на потребителите Невен Мимица призна, че има празноти във финансовата грамотност на гражданите и допълни, че това е обща отговорност. „Как можем да останем безразлични към съдбата на хората, които губят дома си, защото не са разбрали някаква информация или не са прочели нещо, написано с най-дребния шрифт“, попита риторично той.

По думите му лошите ходове на финансовите пазари могат да доведат до тежки последици. Мимица изтъкна, че европейската директива за защита на потребителите задължава потребителят да бъде информиран преди сключване на договор за кредит.

По думите му директивата за ипотеката задава норми, които ще важат за цяла Европа - кредитиращата институция трябва да предоставя стандартен документ, в който да са описани включително възможностите да се потърсят най-добрите лихви и условия. Той призова националното законодателство да се ангажира с преодоляване на проблемите, свързани с предоставянето на финансови услуги и да отиде „дори по-далеч от това, което предлага европейското“.

Еврокомисарят каза още, че финансовите услуги са изгубили доверието на потребителите и това показват проучвания навсякъде в Европа. „Доверието на потребителя в момента е много ниско, то трябва да се подобри чрез конкретни мерки“, подчерта Мимица и допълни, че без доверие няма и растеж.

Самюъл Мунзеле, специалист по финанси в Световната банка, подчерта, че глобалната криза е показала много ясно, че се подценяват връзките между поведението на потребителите, финансовите институции и икономическото развитие, и също акцентира на доверието на гражданите във финансовите услуги.

Преди и след участието си в Регионалната конференция „Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност“ премиерът Пламен Орешарски пожела да коментира единствено финансови въпроси. Той не отговори на въпроси кога ще си подаде оставката и за ситуацията около проекта за газопровод „Южен поток“.

„Мислех, че ще ме питате нещо за финансовата грамотност“, коментира единствено той.

На журналистически въпрос защо събирането на приходите изостава от заложеното в бюджета Орешарски призова медиите "да осмислят цифрите".

„Относителният дял на приходите в бюджета спрямо плана е 30,5% към края на април. В последните пет години никога не е бил по-висок. Това са цифри. Осмислете цифрата“, отговори лаконично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
QUANTUM
преди 9 години
Прав си колега. Образоваието в България - имам висшето - набляга на забренет на факти...после така нареченит вишисти не могат един факс да изпратят. Идеята за засилване на финансовата грамотност е добра. Примерно, Инвестор може да започе да предлага курсове из страната. Ако решите, може да ми се обадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Финансовата грамотност трябваше много отдавна да се въведе. От учебниците по история трябва да се изхвърлят много ненужни (освен за историците) неща и да се наблегне на финансовата история на света и БГ. Изобщо в сегашният си вид средното образование е 90% загуба на време за учениците. И те го разбират и затова не обичат училището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още