Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обвиниха председателя на фармацевтичния съюз за всяване на паника

Проф. Асена Стоименова е категорична, че обществото трябва да бъде информирано по важните въпроси

Обвиниха председателя на фармацевтичния съюз за всяване на паника

Снимка: Pixabay

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника. Това обяви самата тя в изявление. В него тя заявява категорично, че като представител на фармацевтите у нас в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

Проф. Стоименова пояснява, че обвиненията по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК) са във връзка с нейни интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19. 

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, посочва в изявление проф. Стоименова.

„Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници, към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите, залегнали в Закона за нормативните актове“, подчертава проф. Стоименова. И уточнява, че кратък преглед на делата по чл. 326, ал.1, по който е обвинението, показва, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112.

Каква е обществената опасност от дадените интервюта, пита проф. Стоименова. И обяснява, че информира, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията.

Тя посочва, че по „логиката“ на прокуратурата би трябвало да бъде обвинен и директорът на Европейската агенция по лекарствата, защото и тази институция е съобщавала за недостиг на лекарства.

„Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много подългосрочни последици. И как ще я назовем?“, посочва в изявлението си проф. Асена Стоименова.

Категорично заявявам, че всяко едно послание, твърдение и предположение в медиийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор (придобит в призводството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация) и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва, посочва проф. Стоименова.

Независимо, че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете са решават чрез справедлив съдебен процес, а държавата отговаря за незаконосъобразни актове и действия на нейните органи и длъжностни лица. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично, заявява председателят на БФС.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
41 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие