IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвързват получаването на детски добавки с посещение в предучилищна

Идеята е да се постигне ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в училище

13:06 | 12.12.12 г.
Обвързват получаването на детски добавки с посещение в предучилищна

Получаването на детски добавки да се обвърже освен с редовното посещение на училище и с посещението на подготвителните групи в детските градини или в училищата. Това прие парламентът на първо четене с промени в Закона за семейните помощи за деца, предаде БТА.

Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Измененията са внесени от "Коалиция за България" и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г. Дотогава общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.

Междувременно днес (12 декември) десетки родители се събраха на протест пред парламента заради задължителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст, което е заложено в проектозакона за предучилищно и училищно образование.

С плакати „Новият проектозакон - бомба със закъснител", „Родителите знаят кое е най-добро за децата", „Училището е социална услуга, не диктатура" и „Сред природата, а не на цимент" протестиращите поискаха да имат право на избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още