IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се 340 хил. чужди туристи да посетят зимните ни курорти

Прогнозираният ръст за зимния сезон е от 5-6% спрямо миналата година

17:21 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Очаква се около 340 хиляди чужди туристи да посетят зимните ни курорти по време на предстоящия зимен сезон. Част от тях ще пристигнат за ски и зимни спортове, други за балнео, СПА и културен туризъм. Това коментира председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов по повод предстоящия зимен сезон.

Общо за периода между декември 2016 г. и април 2017 г. в България се очаква да пристигнат между 1,7 и 1,8 милиона чужденци. 

Очакваме един добър зимен сезон предвид предварителните записвания, които имаме. След приключването на туристическата борса в Лондон бяха потвърдени положителните резултати на записванията от Великобритания и Ирландия, много добри записвания има в Скандинавия, както и очаквания за добри пристигания от Русия, посочи Драганов, цитиран от агенция Фокус.

По думите му, когато става въпрос за СПА курорти, чуждестранните туристи предпочитат Сандански, Хисаря, Кюстендил, Поморие и Велинград, а когато става въпрос за ски и зимни спортове, най-предпочитани са Банско, Боровец и Пампорово. 

От Института за анализи и оценки в туризма очакват увеличаване на балканските пазари, както и на руски туристи. Прогнозираният ръст е от 5-6% спрямо миналата година.

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква ръстът на зимния туризъм да се запази като този от миналата година, а именно повишение от около 4-5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още