IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до 60% поскъпване на продуктите от вендинг машините

Браншът има опасения, че 30% от автоматите ще бъдат изтеглени, ако влезе в сила задължителното им свързване с НАП от ноември

12:12 | 11.09.12 г. 1
<p>
	<em>Ако промените се случат, кафето може да струва до 0,80 ст., прогнозират от Българска вендинг асоциация.</em> Снимка: <i>Investor.bg</i></p>

Ако промените се случат, кафето може да струва до 0,80 ст., прогнозират от Българска вендинг асоциация. Снимка: Investor.bg

Цените на продуктите, предлагани от вендинг машините, ще се увеличат с до 60%, прогнозира пред Investor.bg Стойко Петков, член на Управителния съвет на Българска вендинг асоциация (БВА).

Коментарът е по повод на изискването на приходната агенция от 1 ноември т. г да влязат в сила промените в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които задължават собствениците на вендинг машини да свържат автоматите си с Национална агенция по приходите (НАП). Те трябва да инсталират касови апарати на всяка една машина, за да бъде дейността им възможно най-прозрачна. 

Според Петков обаче свързването на автоматите с НАП ще усложни значително нормалната работа на машините, а и ще затрудни бизнеса.

"Разходът, който трябва да бъде направен, за да се свърже всяка една вендинг машина с НАП, утежнява бизнеса значително", коментира Петков. Той поясни, че годишната такса за абонамент, която собствениците ще плащат за трансфера на данни, е в размер на 12 лв. за всяка информация и този разход ще се отрази пряко върху цените на храните.

По негови думи проблемът с инсталирането на касови апарати далеч не стига само до допълнителните разходи за годишни такси.

"В случай на повреда тези касови апарати не могат да се ремонтират в сервиз като обикновените фискални устройства. За да бъдат поправени, трябва да бъде извикан на място оторизиран служител, който да го поправи. Това допълнително пречи на нормалната работа на машините", допълни още мениджърът.

При всяко отваряне на машините, за да бъдат свързани с НАП, се губят гаранцията и сертификатът за качество, които всяка една вендинг машина притежава.

Самото устройство за връзка с приходната агенция се поставя по такъв начин в машината, че пряко влияе върху нейната работа и нарушава механизма й за работа. Затова и представителят на бизнеса прогнозира, че голяма част от автоматите ще бъдат изтеглени от пазара, защото поддръжката на голям брой машини ще стане нерентабилно за бизнеса.

Петров прогнозира, че между 20 и 30% от автоматите ще бъдат изтеглени, като ще се запазят само поставените на ключови градски места като например в болници, училища, кина и др. Представители на бизнеса изказват и песимистични прогнози за изтегляне на половината от сега работещите автомати.

"До този момент няма много фалирали фирми в бранша, но вероятно след промените в закона голяма част от тях ще се откажат или ще срещнат трудности. Браншът все още се надява това "недоразумение" да бъде премахнато по някакъв начин, затова по-голямата част от фирмите все още не са започнали инсталирането на подобни устройства към машините си", коментира Петков.

По данни на асоциацията към момента в страната действат над 30 хил. вендинг машини, от които на ден се извършват над 1 млн. продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още