IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се намаление на световния добив при пшеницата

Цените на селскостопанската продукция в следващите години ще останат ниски

17:23 | 04.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се намаление на световния добив при пшеницата от 754 млн.т. на 740 млн. т, информира в бюлетина си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Новата реколтна 2017/18 г. е със значителни световни преходни запаси, което поставя много пазарни неизвестности, отбелязват анализаторите.

По данни на земеделското министерство на САЩ (USDA) се очаква и спад при царевицата от 1,06 млрд.т. на 1,03 млрд. т.
Тези данни могат да се окажат леко подценени, особено при пшеницата, като от Русия идват разнопосочни прогнози.

Руското министерство на земеделието очаква около 105 млн. т зърно (121 млн. т през 2016 г.), докато някои аналитични агенции допускат производство от 117 млн. т (73 млн. т пшеница, докато прогнозите
на USDA и руското агроминистерство допускат 69 млн. т). 

Заради няколкото поред силни производствени години се очаква световните цени на селскостопанската продукция в следващите години да се задържат ниски. Анализи на Изследователския институт по храни и аграрна политика в САЩ (FAPRI) показват, че фермерите в там занапред ще преминат вероятно от схемата за защита на риска (защита на дохода) към защита при цени (ARC&PLC), очаквайки именно по-ниски цени и нормални добиви.

Плащанията, които те се очаква да получат по едната от двете схеми, са около 7 долара/дка при царевицата и 6 долара/дка при пшеницата.

При маслата се наблюдава през последните месеци постепенно увеличение на цените за рапично и соево масло, докато цената на слънчогледовото олио продължава да пада, като през юни 2017 г. в Южна Русия е около 700 долара/т или 22% по-ниско на годишна база.

В България жътвата върви нормално, по данни на агроминистерството. Към втората половина на юли бяха ожънати 78% от площите с пшеница и почти приключваше жътвата на ечемика и рапицата.

В края на кампанията прогнозите на САРА са да бъдат прибрани около 5,5 млн.т пшеница (-2% в сравнение с 2016 г.), 630 хил.т. ечемик (-10%) и 450 хил. т рапица (-10%).

Анализаторите прогнозират, че средната изкупна цена за 2017/18 г. ще бъде 250 лв./т за фуражна, 275 лв./т за хлебна пшеница и около 670 лв/т при рапицата.

В страната може да се очаква и много добра реколта от царевица и слънчоглед. Общото производство на царевица може да достигне 2,8 млн.т, а слънчогледа – 1,8 млн.т

Предвижданията на САРА за средните изкупните цени при царевицата за 2017/18 са за около 280-290 лв/т, а при слънчогледа 630-640 лв/т. Средната цена на слънчогледа в Северна Европа се очаква да бъде около 360 евро/т, а царевицата в ЕС за 2017/18 г. да бъде 170 евро/т (по прогноза на FAPRI от март 2017 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Как някои хора разбират от всичко . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Тези от тази земедеска агенция са много скромни Тази година в България ще бъдат прибрани около 5.7 милиона тона пшеница и над 11 милиона общо зърнени храни Добивите на декар ще бъдат по високи от миналата година Големите земеделски производители послушаха съветите и закупиха семена от Германия Белгия и англия където добивите са близо два пъти по високи от българските Ако започнат и да поливат като хората добивите ще бъдат още 30 % по високи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още