IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се недостиг на лекари в цяла Европа в следващите 20 години

Ако не се вземат спешни мерки, България ще остане без лекари, предупреждава специалист

11:23 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В цяла Европа ще има недостиг на лекари в следващите 20 години. Това каза д-р Димитър Ленков, бивш секретар на Българския лекарски съюз по БНТ, коментирайки данни на Европейската комисия по здравеопазване, според които в следващите две десетилетия ще има недостиг на 1 милион медицински специалисти.

В следващите години най-търсената професия в ЕС ще е тази свързана със здравеопазването, не само у нас има ще има недостиг, каза д-р Димитър Ленков. И допълни, че у нас от години нямаме кадрова държавна политика в областта на здравеопазването. 

Не само заплащането е основната причина за напускане на системата в България, обясни специалистът. Той посочи, че получаването на специализацията е другото, което кара младите лекари да напускат страната ни, тъй като в момента е много сложно да се получи такава, имаме една от най-тромавите процедури за специализация. Медицинското ни образование е на много високо ниво, но проблемите идват след това при придобиването на специалност, обясни Ленков.

Той посочи, че в годините на специализация младите лекари получават два пъти минималния осигурителен доходи за страната, а за сравнение в Германия сумата е 2500 евро.

„Пазарът на труда е отворен, ако не се вземат спешни мерки, България ще остане без лекари. Кризата вече се усеща“, предупреди той.

Ленков коментира и че няма правилно финансиране в сферата на здравеопазването.

Вчера въпросът за емиграцията на младите лекари беше обсъден от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и Българския лекарски съюз.

Представителите на Лекарския съюз и министърът се разбраха за сформиране на ресорни работни групи с представители на съсловната организация, които ще имат за задача да променят регламентите в наредбата за специализацията, както и да излязат с обща позиция за продължаващото обучение на медиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още