Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очаква се слаб ръст при използвания от пивоварите ечемик

Намалението на ожънатите площи е изцяло компенсирано от нарастване на средния добив

Очаква се слаб ръст при използвания от пивоварите ечемик

Снимка: архив, Ройтерс

Потреблението на ечемик за производство на бира расте слабо през маркетинговата 2016/17, информира Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като се позовава на данни на НСИ.

Прогнозата е, че през настоящия сезон пивоварите ще употребят около 58 хил. тона ечемик при 57 хил. тона през 2015/16-та, когато пък бе отбелязан спад спрямо използваните от бирената промишленост през 2014/15-та маркетингова година 62 хил. тона ечемик.

Според прогноза на отдел „Агростатистика“ на МЗХ през 2016 г. в страната са произведени 727 хил. тона ечемик. Това е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности.

Общото количество е с 4% повече спрямо предходната година. Намалението на ожънатите площи с около 6% до 1,6 млн. дка е изцяло компенсирано от увеличен среден добив с близо 11% до 440 кг/дка, в резултат от благоприятните метеорологични условия. 

Още по темата

През първите пет месеца на пазарната 2016/17 година изкупните цени на ечемик в страната спадат спрямо предходната година, поради тенденцията на международните пазари.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) средната изкупна цена на ечемик за периода юли - ноември 2016 г. е 239 лв./тон, с 11,5% по-ниска на годишна база. Намалението се дължи основно на външен натиск, породен от увеличеното предлагане в Черноморския регион (Русия и Украйна) и натрупаните значителни запаси в основните държави - вносители на ечемик, водещо до свиване на търсенето на фуражната култура.

Допълнително влияе и ръстът на световното производство на пшеница и царевица, които са конкурентни култури на ечемика по отношение на фуража.

Общият износ на ечемик от България за маркетинговата 2016/17 година се очаква да достигне около 400 хил. тона.

Средната експортна цена, FOB България, за периода юли – септември 2016 г. е 160 долара/тон, с близо 13% по-ниска на годишна база.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Търг за над 1 млн. лв. тръгва за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия"