IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се тази година в България да бъде произведено 1,5 т розово масло

Напоследък все повече се цени маслото от бялата маслодайна роза

17:58 | 02.06.14 г.
Очаква се тази година в България да бъде произведено 1,5 т розово масло

Очаква се тази година в България да бъде произведено 1,5 тона розово масло, което е напълно достатъчно за задоволяване нуждите на международния пазар, сочат данни на Института за розата в Казанлък. У нас градините с рози са около 36 хил.

Пазарната цена на розовото масло ще е над 6 000 евро/кг, заяви Наташа Ковачева, директор на Института, цитирана от БТА. България, следвана от Турция, е световен лидер в производството на розово и на лавандулово масло, припомня тя.

Тази година не се очакват проблеми с розопроизводството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар, коментират експерти.

Напоследък все повече се цени маслото от бялата маслодайна роза. То е хит в Япония през последните няколко години. Учените от страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот.

"Бялата маслодайна роза е подходяща за биологично производство. Тя може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони", коментира директорът на Института по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов.

В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бяла маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.

Тъй като количеството добита продукция при бялото цвете е двойно по-малка от използваната суровина, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп.

Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. Например в Япония от него се произвеждат специални бонбони.

Наскоро японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още