IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се застрахователите да обработят заявленията след градушката за седмица*

Компаниите разполагат с достатъчно пари, за да обезщетят всички пострадали от бурята, заяви Константин Велев

10:38 | 09.07.14 г.
Очаква се застрахователите да обработят заявленията след градушката за седмица*

В рамките на седмица се очаква застрахователите да се справят със заявленията за покриването на щетите от градушката, която вчера нанесе сериозни поражения на коли и сгради в София. Това заяви пред БНР секретарят на Асоциацията на застрахователните брокери Васимир Радулов.

Той посъветва пострадалите предварително да прочетат договорите си.

„Всеки един със застраховка "Авкокаско" трябва да види точно какви клаузи има в сключения договор. Има договори, които касаят само кражби и там няма как гражданинът да очаква обезщетение за щетите. Същото важи и за застраховките на жилищата“, обясни той.

Радулов допълни, че хората, които днес се наредиха на опашки пред офисите на застрахователите, имат различни опции да заявят обезщетения.

Собствениците имат възможност да получат възлагателно писмо, т.е. да бъдат обслужени във фирмените сервизи на съответните марки автомобили или в оторизирани сервизи, с които застрахователите работят.

„Имат възможност да получат обезщетението при предявяване на фактура и сумата да им се преведе по сметката. Всичко зависи от застраховката, която те са сключили. Важно е да се знае, че ако е сключена през застрахователен брокер, гражданите трябва да го потърсят, за да им съдейства при предявяване на щетите. При неправилно попълване на заявлението това може да се отрази при обезщетяването“, предупреди експертът.

На въпрос покриват ли компаниите щетите, когато застраховката се изплаща на вноски, Радулов отговори, че всеки застраховател има различна политика. Някои дружества при заявена щета очакват да бъде изплатена цялата сума по застрахователната полица и след това обезщетяват. При други компании това не е така.

Васимир Радулов подчерта, че още снощи застрахователните фирми и брокери са започнали работа. За да бъдат описани щетите, офисите ще работят с удължено работно време и са отворени допълнителни пунктове. Някои от застрахователите са започнали да приемат заявления за щети във всичките им офиси, а не само в ликвидационните.

Застрахователните дружества разполагат с достатъчно пари, за да обезщетят всички пострадали от бурята, заяви  Константин Велев от  Асоциацията на българските застрахователи. „Клиентите въобще не трябва да се притесняват в тази посока“, увери той.

*Новината е допълнена с мнението на Константин Велев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още