Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очакван ли е ръстът в цената на хляба?

Реколтата от пшеница ще бъде по-добра от миналогодишната, но поскъпват суровините и енергията, коментират Радослав Христов и Александър Дерижан

гледано: 930   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
По отношение на зърнените култури в България добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Това прогнозира Радослав Христов от управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Той напомни, че миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона.

Според него тази година добивите на пшеницата са напълно нормални.

Радослав Христов обясни, че през последните години в България се сеят разнообразни сортове пшеница, които са с разнообразни качества.

Коментарът си той направи при констатирано увеличение на цената на хляба – килограм бял хляб вече се продава по 1,70 лева на дребно. Цените на зърното по световните борсови пазари също продължават да се покачват.

Отражението на сушата

Що се отнася до това дали реколтата се е повлияла по някакъв начин от времето, зърнопроизводителят уточни, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лева - 0,30 лева за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лева - 0,40 лева. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лева - 0,45 лева. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лева", обясни Христов.

Той информира, че в момента цената на пшеницата, в зависимост от качеството се движи между 350 и 390 лева за тон. Христов изчисли, че дори цената на пшеница с добри хлебопекарни качества е с по-ниска цена.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2 и 3 милиона тона и добави, че се очаква производство около 6 милиона тона, което е достатъчно, „за да се изхраним и да изнасяме“.

Защо поскъпва хлябът?

„Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни собственикът на пекарна Александър Дерижан.

Той уточни, че хлебопроизводителите нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

„Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още Дерижан.

Той посочи, че дори в пандемията са успели да се стабилизират за месец – два и да продължат да работят.

По какъв начин увеличението на пшеницата ще се отрази на заплатите на заетите в хлебопроизводството?

Вижте разговорите във видео материалите на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага