Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очакваната реколта от пшеница в България е 5,4 млн. тона

Има достатъчно за хлебния баланс на страната, увери агроминистерството

Очакваната реколта от пшеница в България е 5,4 млн. тона

Снимка: Pixabay

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на земеделското министерство, които бяха представени на Консултативния съвет по зърното.

Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна, не се оправдаха, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. Данните на бранша са подобни – среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно – в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата, информира агроминистерството. 

Още по темата

С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година.

По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните две седмици има поевтиняване на международните пазари.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни.

Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед, показват по-високи добиви, допълва земеделското министерство.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 години
Това са предварителни данни Краините вероятно ще бъдат произведени около 6 милиона тона Фуражната пшеница вероятно е по вече но това е и шанс за производителите Поради сушата части от Западна Европа и наи вече Германия Белгия Дания се нуждаят от огромни количества фуражи за животните си Всичко зависи от предприемчивостта на българските фермери И да престанат да плачат редовно за лоши добиви недостиг повишени цени и по скъп хляб Омръзна н тяхното плачене+

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември