IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се 15% ръст на преките чужди инвестиции у нас през 2012 г.

През миналата година вложенията в страната ни са на стойност от 1,3 млрд. евро

17:36 | 26.07.12 г.
Очакват се 15% ръст на преките чужди инвестиции у нас през 2012 г.

Ръст от 10-15% на преките чуждестранни инвестиции у нас, спрямо миналата година, очаква ръководството на Българската агенция за инвестиции, предаде БТА.

Прогнозата бе направена от изпълнителния директор на агенцията Борислав Стефанов, след като представи изводите и препоръките на Световния доклад за инвестициите за 2012 г.

Той се изготвя на годишна база от Конференцията на ООН за търговия и развитие и показва развитието на инвестициите по света през 2011 година.

През миналата година вложенията в страната ни са на стойност от 1,3 млрд. евро. Тази сума, на фона на общо 1,5 трилиона долара чуждестранни инвестиции по света, представлява едва 0,15%, уточнява Стефанов.

Средствата, насочени в телекомуникации, енергетиката и преработвателната промишленост за България са 70-80%  от всички инвестиции у нас. В световен мащаб те са около 40-50 на сто.

Докладът показва още, че близо 90% от всички преки чуждестранни инвестиции в България са от страни-членки на Европейския съюз.

Сред 10-те най-големи и значими инвеститори у нас са Холандия и Кипър, допълни Стефанов.

Стефанов съобщи, че през последните няколко месеца агенцията работи с няколко фирми - основно германски, които се занимават с производството на части за автомобилната промишленост.

Очаква се проектите на тези компании да осигурят работни места средно за по 200-300 души. Общата стойност на планираните от немските дружесва инвестиции са няколко десетки млн. евро, каза Стефанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още