IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертата на единствения кандидат за "Техноекспортстрой" е под 60 млн. лв.

Обвързващата оферта е била официално отворена днес, поясни директорът на агенцията за приватизация Емил Караниколов

14:15 | 17.08.12 г. 1
Офертата на единствения кандидат за "Техноекспортстрой" е под 60 млн. лв.

Офертата за покупката на държавната строителна компания „Техноекспортстрой“, подадена от "АТ Инженеринг 2000", е на стойност между 50 и 60 млн. лв. Това съобщи в интервю за Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. 

Офертата е била официално отворена днес, като предстоят уточнения върху предложението, поясни Караниколов.

"Екипите ни ще разгледат офертата и предполагам през следващата седмица ще излязат със съответните предложения, адресирани до изпълнителния съвет на агенцията", посочи Караниколов. По повод липсата на интерес от другите кандидати, които купиха документация за "Техноекспортстрой", шефът на агенцията заяви, че няма обяснение защо никой от тях не подаде оферти.

Преди да обяви конкурса, агенцията проведе 2 неуспешни опита да продаде държавната компания. Караниколов припомни, че "АТ Инженеринг 2000" всеки път е купувала документи за търговете, без да се стигне до обвързваща оферта обаче.

Предложената от държавата начална цена на първия търг от 68 млн. лв., беше намалена до 60 млн. лв. при повторното наддаване, за да се стигне до окончателното й отпадане при третата процедура.

Въпреки че при първия търг бяха купени документи от гръцката компания "Актор", строител на участъци от магистралите "Тракия" и "Струма", както и "Адванс пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, никой от тях не подаде оферти. При третaта процедура документи за сертифициране подаде и варненскатафирма  "Хидрострой", но впоследствие се отказа от участие.

Коментирайки ценовото предложение на сегашния кандидат, шефът на агенцията обясни, че "със сигурност оферираната цена е над справедливата пазарна стойност, определена от държавата, която е около 50 млн. лв.

Тепърва екипите на агенцията ще проверяват и дали всичко по предложения проект на договора отговаря на посочените от държавата изисквания към купувача.

На въпрос на Investor.bg какво ще стане при неодобрение на договора, Караниколов обясни, че бъдещето на "Техноекспортстрой" ще се реши след съответните консултации с министъра на финансите.

По повод предстоящата повторна процедура, която се подготвя по раздържавяването на "БДЖ Товарни превози" шефът на агенцията съобщи, че международната консултантска компания Ernst & Young е приела и със сигурност ще работи по изграждането на маркетинг кампанията на  сделката.

До края на следващата седмица ще стане ясно дали други консултантски къщи, заявили интерес, ще предложат услугите си за търсене на стратегически инвеститор за компанията.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Агенцията за приватизация можете да прочетете в Investor.bg следващата седмица!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Loeaveq
преди 11 години
Дали не става въпрос за поредната схема, т.к. въпросната фирма вече е изкупила на безценица "Пътна сигнализация"?http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-12-21&article=393279
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още