IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар

За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност да прилагам опита си в полза на България, твърди евродепутатът

11:14 | 10.05.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;http://mariya-gabriel.eu/</p>

Снимка: http://mariya-gabriel.eu/

Мария Габриел е българската кандидатура за еврокомисар. Днес тя беше представена в МС от външния министър Екатерина Захариева, предаде Dnes.bg.

Тя трябва да замени Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година.

Преди да заеме поста си в ЕК, тя трябва да премине през процедурата на изслушване от евродепутатите. 

"За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност да прилагам опита си в полза на България", каза Габриел.

Със свое писмо днес премиерът Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

Във вторник тя ще се срещне с Юнкер за т.нар "първо интервю". След този разговор ще бъде определен и ресорът й, а Юнкер ще предложи кандидатурата й с писмо на Европейския парламент, където ще се проведе изслушване.

Мария Габриел каза, че водеща в работата й ще бъде думата "обединение".

"Преди 131 години дедите ни са написали на фронтона на Народното събрание "Съединението прави силата". За мен днес тази фраза придобива значението на "Обединението гради бъдещето". Точно това ще отстоявам", заяви тя.

Габриел посочи и каузите, за които е работила като евродепутат – защита на земеделските производители, защита правата на жените, работата й в областта на миграцията и външната сигурност.

"Моята отговорност ще бъде да защитавам българския интерес в Европейската комисия, да бдя с работата си председателството ни да бъде успешно и подетите от България инициативи в рамките на това председателство да бъдат изведени до успешен край", обобщи Габриел.

Тя коментира, че не може да се ангажира с коментар за ресор, защото процедурата тепърва предстои.

"Какъвто и да е ресорът, водещ приоритет е защита интересите на България и на европейските граждани, защото ние сме такива", коментира кандидатът ни за ЕК.

Според външния министър Екатерина Захариева днес правителството е излъчило най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор.

Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Учи още в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации й връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Владее френски, английски и руски език. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Йес-сърчета не ги гърмят като но-сърчетата. Справка Сирия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
По всичко изглежда , че издигаме отново не защитник на българските национални интереси в Европа , а на чуждите такива. Дано греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... През 1997 избутала гимназията в Кюстендил, за 3 години успяла да изучи българска и френска филология у Пловдив и за още 3 да усвои и международните отношения у Бордо... Добре, че през това време не е завършила и право в Югозападния ... хихи... И след още 6 годин, през които не е ясно с какво се е занимавала, освен, че се е оженила за французин и е родила, вече е евродепутат... Хвала на такива българки!@Jay Gould - такива точно с това са полезни - перфектните изпълнители, йес-сърчета им викам... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
По какво ще комисарства? Общо взето не очаквам някаква особена полза от нея. Цял живот е била на синекурни длъжности, учила е глупости и няма връзка с реалния свят. Може и да поднесе положителни изненади, но едва ли. Шансовете са е полезна с нещо са не повече от 2-3%, но понякога стават и чудеса. Я вижте колко човека станаха милионери от Националната лотария! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
Марий Габриела, откъде тез моми все с мъжки имена бе?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Империята и нейните *** част поредна...Пускай калинките, Бате Бойко! Еврогейския съюз и без това е фтасал отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Империята и нейните *** част поредна...Пускай калинките, Бате Бойко! Еврогейския съюз и без това е фтасал отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
KPetkov
преди 6 години
Путин удобрява, щом знае руски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Наше момиче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още