Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Официално: Над 58% от жителите на Трън не искат добива на злато

Гласувалите в местния референдум на 11 юни са повече от 40% от гражданите с избирателни права

Официално: Над 58% от жителите на Трън не искат добива на злато

Снимка: Община Трън

58,41% от гласувалите на местния референдум в Трън, касаещ бъдещия добив на злато, са гласували против възможността Общинският съвет да одобри планове, които да определят територия за добив и преработка на метални полезни изкопаеми.

Още по темата

Това обяви председателят на Общинския съвет на Трън Тодор Исаев в публикация на страницата на общината след проведеното допитване до жителите на града.

Гласувалите в местния референдум на 11 юни са повече от 40% от гражданите с избирателни права в Община Трън, като над 58% от тях са отговорили с „ДА“ в действителните бюлетини, пише в съобщението.

От 3563 жители на Трън, които са с право на глас по избирителните списъци, 2081 не са подкрепили добива на злато на територията на общината. 

Решението за допитването беше взето на заседание на Общински съвет на Трън, проведено на 21 април 2017 г., във връзка с предложението за инвестиционно намерение и предстояща експлоатация на находищата в Община Трън и вследствие на създаденото обществено напрежение по темата. 

Междувременно фирмата "Евромакс сървисиз" ЕООД, чието е инвестиционното намерение за добив на златна руда в района на Трън, разпространи до медиите позиция, в която заявява, че "приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население". По-късно компанията се отказа от плановете си. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа