Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Официално сме в предизборна кампания за евровота

Тя ще продължи до 0.00 часа на 25 май

Официално сме в предизборна кампания за евровота

Снимка: Архив Ройтерс

Днес се открива кампанията за изборите за членове на Европейския парламент от България, които ще се произведат на 26 май 2019 г. Предизборната кампания ще започне на 26 април и ще приключи в 0.00 часа на 25 май 2019 г.

Чрез жребий тази седмица бяха определени и номерата на бюлетините, с които ще участват партиите, коалициите и независимите кандидати и те са: 1.Патриоти за Валери Симеонов /НФСБ-Средна европейска класа/; 2. Коалиция "Път на младите"; 3. ВМРО - БНД;4. Ваня Руменова Григорова - независим кандидат; 5. Партия на зелените; 6. ПП "Волт"; 7. Николай Нанков Ненчев - независим кандидат; 8. Бранислава Пламенова Атанасова - независим кандидат; 9."Възход"; 10. Коалиция за България; 11.Десислава Петрова Иванчева - независим кандидат; 12. ПП ГЕРБ; 13.Демократична България; 14.ПП "Атака"; 15. Минчо Христов Куминев - независим кандидат; 16.ПП ДОСТ; 17.Пряка демокрация; 18.БСП за България; 19.ПП "Глас народен"; 20.ДПС; 21.Движение "Заедно"; 22.Българско национално обединение; 23."Воля"; 24.Движение 21; 25. Христо Симеонов Симеонов - независим кандидат; 26. Движение "Презареди България" и 27. "Възраждане".

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5,8 процента. На 26 май избирателите ще гласуват за общо 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Днес приключва и срокът, до който ЦИК може да приеме списък с партии, коалиции и нeзависими кандидати, които ще могат да ползват медийни пакети. Размерът на тези пакети за партии и коалиции, които не получават субсидия, е 40 000 лв., а за независимите кандидати - 5000 лв. Тези пакети ще могат да се ползват въз основа на сключен договор между кандидат и медия. Договорът между двете страни се утвърждава от ЦИК.

Компанията "Сиела Норма" АД е победителят в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП, определена от ЦИК. Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Машинно гласуване ще има в една четвърт от изборните секции. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.

Още по темата

За осигуряването на машинното гласуване са предвидени 7 милиона и половина лева. Животът на една машина може да бъде около 15 години. За местните избори наесен трябва да се осигурят 6000 машини.

На сайта на ГРАО хората могат да направят справка за номера на секцията и мястото, където могат да гласуват. Справката се прави с ЕГН и с въвеждане на адрес по местоживеене.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната, като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

Към момента три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Канстантинов прогнозира, че на европейските избори ще гласуват около 2 млн. души. Еекспертът обясни, че ще има нововъведение при преференциите, с което се цели избягването на феномена 15/15. Той уточни, че за целта номерата за преференциите започват с единица, т.е. номер 15 в листата ще бъде маркиран като 115, за да се намалят объркванията.

Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение, в което се определят принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за европейските избори.

София Владимирова, председател на СЕМ, призова медиите да бъдат максимално отговорни към ролята си в тези избори, и да поддържат максимално високи професионални стандарти.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева отправи апел към всички партии, коалиции и независими кандидати, да водят съобразена със закона кампания.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
Sakamano до: крас
преди 1 месец
И колко още "личности" искаш да се изредят, докато разбереш че те не са панацея? Намери ми най-честния човек, дай му власт и му внуши усещане за безнаказаност. Не след дълго и той вече ще е корумпиран.
0
 
3
 
6
крас до: Sakamano
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не твърдя, че Иванчева притежава някакви уникални качества на държавник заради, които трябва да бъде избрана.

В СЛУЧАЯТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОДМЯНА НА НАЛОЖЕНАТА НИ ОТ ПАРТИИТЕ ПРОПОРЦИОНАЛНА СИСТЕМА С МАЖОРИТАРНА.

По добре е да гласуваме за личности , отколкото за партийни листи написани в кабинета на някой пенсиониран генерал от ДС.

САМОПРЕДЛОЖИЛИТЕ СЕ ЛИЧНОСТИ СА ПО ДОБЪР ИЗБОР, ОТКОЛКОТО ПАРТИЙНИТЕ ЛИСТИ НА ХОЛДИНГОВИ СТРУКТУРИ КАТО БСП, ГЕРБ, ДПС И РАЗНИ ОГЛАДНЕЛИ ПАТРИОТИ.
4
 
2
 
5
Sakamano до: крас
преди 1 месец
Възмущението ми е огромно. Повече няма да гласувам за Борисов. И аз като теб ще избера някой уличен във вземане на подкуп, или друг корав пандизчия. Само така ще успеем да се преборим с корупцията. Обаче тази Иванчева нещо не ми е симпатична. А и предпочитам престъпления с повече насилие.
2
 
6
 
4
крас до: Sakamano
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За кой осъден престъпник намекваш в изказването си ?!

ИМА ТОЛКОВА НЕОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ , КОИТО СЕ ПОМЕНУВАТ БЕЗНАКАЗАНО В ХОЛДИНГОВИТЕ СТРУКТУРИ НАРЕЧЕНИ ПАРТИИ.

НЕ ЗНАМ КАКВИ ИМОТИ ИМА ИВАНЧЕВА, НО ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ панелното и жилище е НЕСЪПОСТАВИМО с имотите на ПРЕМИЕРА.

От подадената през 2008 година Декларация до Сметната палата, тогавашният кмет на София Борисов сочи, че е придобил за сумата от 3497 лв имот в Банкя представляващ 462 кв.м. разгъната застроена площ и 462 кв.м. земя намиращи се в гр. БАНКЯ!!

САМО ЗА 3497 ЛЕВА!!!

Пак в тази Декларация се сочи че от отчуждаване на притежаван от него имот от 450 кв. м. в Драгалевци е получил 95 000 лв.

ОСТАВЯМ НА ТЕБ ДА СМЯТАШ КОЛКО Е КВАДРАТНИЯ МЕТЪР ПРИ ПОКУПКО ПРОДАЖБАТА И КОЛКО Е ПРИ ОТЧУЖДАВАНЕТО.

А ТОВА Е И ДЕКЛАРАЦИЯТА:
https://register.caciaf.bg/2008y/EA3B4BF5-0FC3-49D4-8880-BAD883F40CB112306.xml

Виждаш , че няма нищо подвеждащо и невярно!!

ЧАКАМ КОМЕНТАРА ТИ.
4
 
4
 
3
преди 1 месец
Правилно решение. Ако не намериш достатъчно противен политик, гласувай за осъден престъпник.

Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева