IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорни фирми да не се допускат до обществени поръчки, настоява КНСБ

Синдикатът алармира за пропуски в текстовете на законопроекта за изменение на Закона за обществени поръчки

13:52 | 17.09.13 г. 1
Офшорни фирми да не се допускат до обществени поръчки, настоява КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати настоява за забрана на участието на офшорни фирми в обществените поръчки. От синдикалната организация алармираха, че подобно предложение не е записано в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), внесен от Министерски съвет.

От организацията уточняват, че липсват и други съществени записи в законопроекта за промяна на ЗОП.

Според синдиката е недостатъчно до търговете по ЗОП да не се допускат само фирми, които не са внасяли дължимите осигурителни вноски. Иска се такова ограничение да има и за фирми, които не изплащат редовно заплатите.

"Недопустимо е поръчки да се печелят от фирми, които не изплащат работни заплати и не спазват законови и договорени трудови стандарти. Това задължение трябва да съществува, както към участниците в процедурите, така и към подизпълнителите на обществената поръчка", пише в позицията на КНСБ.

Освен това според профсъюза не трябва да се допуска (освен в строго определени случаи) процедурите да се печелят с дъмпингови цени и съкратени срокове, а в последствие чрез анекси да се договарят условия, силно различаващи се от първоначалните и с много по-голяма полза за изпълнителя.

Синдикатът настоява и с предимство да се смята участието на български фирми и то пряко свързани с предмета на обществената поръчка, а не толкова фирми, които просто могат да я изпълнят – търговци, финансови дружества и др.

В същото време КНСБ намира за необходими голяма част от предложените промени в ЗОП - намаляване на необходимия документооборот за участие, улесняване достъпа на малки и средни фирми, ограничаване възлагането на поръчки без конкурс; недопускане до участие в процедурите на свързани фирми, допълва се в позицията на конфедерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Ееее това няма как да мине! Та нали в тяхно име дойдоха тия на власт!? А от там идват постъплениета на не един мафиот в БГ вкл депутати и съдии! Просто няма как да стане! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още