IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Цените на лекарствата могат да бъдат намалени

Не бива да се увеличават бюджетните разходи и е жизнено важно да не се стига до актуализация на бюджета, заяви председателят на КРИБ

21:23 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Огнян Донев: Цените на лекарствата могат да бъдат намалени

„Цените на лекарствата могат да бъдат намалени с правилни регулации. Необходимо е да се акцентира върху генеричните медикаменти и да се наблегне повече върху схемите, чрез които те могат да бъдат изписвани. Освен това, нека не забравяме, че конкуренцията е единственият чисто пазарен механизъм, който може да повлияе на нивото на цените“, каза в ефира на Bulgaria On Air Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и изпълнителен директор на „Софарма“ АД.

Според него една от първите задачи на новото правителство е да бъде възстановен тристранният диалог и „такива експерименти никога повече да не се правят".

По думите му, за да се нормализира обстановката в страната, трябва да се създаде предвидима икономическа среда. „Не бива да се увеличават разходите и е жизнено важно да не се стига до актуализация на бюджета. Добре е данъчните ставки да останат непроменени“, обясни още председателят на КРИБ.

„Какво значи да помогнеш на бизнеса? Достатъчно ще бъде правителството да не пречи и да има едно неутрално поведение. Не очакваме кой знае каква подкрепа. Разкриването на повече работни места и намаляването на бюрократичната тежест звучат добре, но нека видим тези идеи, изпълнени със съдържание, защото до момента са само приказки“, посочи още Донев.

Според него стабилната енергийна система е база за нормална икономическа ситуация. „Не е редно бизнесът да субсидира домакинствата. Въпросът е да се намери най-добрия подход, чрез който да се даде възможност на социално слабите да си плащат сметките за ток“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още