IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Герджиков: Румен Радев не се намесва в съдебната власт 

Лозан Панов се хлъзна към политиката, малко е краен в изказванията си, твърди бившият служебен премиер

10:41 | 20.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма нищо нередно в това държавният глава да прави срещи във връзка с избора на нов главен прокурор, тъй като между властите трябва да има диалог. Това коментира в ефира на БНТ1 бившият служебен премиер и дългогодишен преподавател по гражданско и търговско право проф. Огнян Герджиков. Изказването му е по повод критиките на премиера Бойко Борисов към президента Румен Радев и проведената среща между държавния глава и главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с избора на нов главен обвнинител.

„Няма нищо осъдително в това Румен Радев да направи среща с настоящия главен прокурор, трябва да има диалог. Не виждам някаква намеса или недопустима намеса. Това е диалог между властите, за мен той е нормален“, обясни Герджиков. 

Според него няма нищо нередно и в предложението мандатите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища да може да бъдат прекратявани предсрочно. „Не смятам, че съдебната система е толкова болна, колкото някои се опитват да внушат“, допълни бившият служебен премиер.

,,Всеки трябва да е под контрол. Нормално е при нарушение всеки да поеме своята отговорност. Вярно е, че правосъдието до голяма степен е мишена на политиката“, призна още той.

„За мен Лозан Панов е малко краен в изказванията си, тъй като се хлъзна в посока към политиката. Според мен той би трябвало да стои по-далеч от политиката“, добави Герджиков.

Все пак преди всичко той е представител на съдебната власт, на най-висока позиция, уточни бившият служебен премиер. 

Днес в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Герджиков представя двете си нови книги „Вещноправна поема“ и „Облигационноправна поема“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още