IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромна част от дейностите остават в основния пакет на НЗОК

Винаги ще има и елемент на субективизъм, когато се определя кой случай към кой пакет ще бъде отнесен, смята д-р Стойчо Кацаров

15:34 | 06.10.15 г.
Огромна част от дейностите остават в основния пакет на НЗОК

Министерство на здравеопазването е подходило много предпазливо към разделянето на здравните пакети. Огромна част от дейностите ще продължат да бъдат в основния пакет така, както са били и досега. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването по повод предложените от здравния министър Петър Москов два пакета здравна помощ, които ще плаща Здравната каса.

Според него няма опасност от гледна точка на критериите, по които ще се определя кой случай към кой пакет ще бъде отнесен, но винаги ще има и елемент на субективизъм, на човешка преценка.

Според Москов философията на пакетите е не за разделяне на дадени заболявания, а за разделяне на състояния – тежки и по-леки. Състояния, при които има нужда от незабавен прием в болници, или други, които позволяват отлагане във времето и планиран прием в лечебно заведение.

Д-р Кацаров обаче смята, че предложението подсказва, че идеята за изваждането на голям брой дейности в извънболничната помощ, което реално ще пести ресурс на НЗОК, няма да бъде реализирана. „Направи ми впечатление, че за огромна част от тези дейности – за 20 пътеки, които се предвижда да се изпълняват в извънболничната помощ, се предвижда "изпълнение в болницата", така е означено – амбулаторна дейност, която се изпълнява в болница. То някак си е недомислено“, коментира Кацаров.

Според експерта по-смело трябва да се подходи по този въпрос и да се позволи на медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) да извършват това, което наричаме "еднодневна хирургия", независимо дали става дума за очни операции, коремни операции, атроскопии. Има много голям брой дейности, които спокойно могат да се извършват в извънболничната дейност, смята той.

Д-р Кацаров обясни, че Българският лекарски съюз е в правото си да изисква ново остойностяване на медицинските дейности, макар до този момент да не са постъпили конкретни предложения. Касата също се нуждае от окончателния вариант и от остойностяването на тези пакети от дейности, защото все още не е приет бюджетът за 2016 година, а сроковете изтичат.

Относно лимитите за болничната помощ д-р Кацаров заяви, че въвеждането им е голяма глупост с много неблагоприятни последици и за пациентите, и за болниците, и за цялата здравна система. Той не вижда реален плюс дали Здравната каса ще плати дадена медицинска дейност след месец или след два, както и какъв е смисълът да чака пациента, след като болницата има капацитета да го оперира и този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още