Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори

Реално безработицата в България е около 12% по сметки на Българската асоциация за наемане на хора

Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори

Снимка: БГНЕС

Огромният скок на безработицата е в големите градове. Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и по-голямо равнище на безработица. Това каза Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора. Според него реално безработицата в страната е около 12%.

„Годината стартира доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни“, отбеляза специалистът. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубените работни места са 150 хиляди. „Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица“, каза Първанов.

Специалистът смята, че дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта. „Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени“, каза той. 

Още по темата

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията, посочи още  Георги Първанов. 

Възстановяването на пазара на труда в общините, където хотелите и ресторантите формират голям дял от местната икономика, ще е чувствително по-бавно от това на останалите, посочват в анализ икономистите на Института за пазарна икономика. А причината е, че зимният туризъм в началото на 2021 г. е силно свит на фона на ограниченията в голяма част от Европа, а и туристическите потоци най-вероятно няма да се възстановяват до предкризисните си равнища още няколко години.

Според икономистите другият повод за притеснение що се отнася до пазара на труда е оформянето на зони с чувствително по-висока безработица в индустриалните клъстъри около големите градове – най-вече край Пловдив, но и около София, Стара Загора, Варна. Възстановяването там е свързано пряко с икономическата динамика на основните търговски партньори на българската преработваща промишленост, най-вече в Западна Европа, а и от активизиране на нови инвестиции, създаващи работни места.

Последните данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта сочат, че над 400 хиляди души са новорегистрираните безработни в бюрата по труда у нас от началото на пандемията досега.

За периода от 3 февруари 2020 г. до 17 януари 2021 г. новорегистрираните безработни в бюрата по труда са малко над 404 хиляди души.

София-град, Благоевград, Варна, Пловдив са сред областите с най-много нови безработни.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 1 месец
Не съм съгласен че хотелиерите и ресторантиорите толкова бавно ще се възстановят след масовата ваксинация. Спрямо производството печалбата им беше с 15 до 25 % по висока на зает човек. При правилен за ситуацията маркетинг ще компенсират много по бързо от очакваното.
3
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschrаnkungen erlassen. Die Botschaft: Soziale Kontakte kоnnten nicht einfach verboten werden.

https://www.berliner-zeitung.de/news/mdr-bericht-amtsgericht-haelt-allgemeines-kontaktverbot-fuer-verfassungswidrig-li.134388

Корона: Локдаун срещу Конституцията
Съдилищата обявяват мерките за невалидни

Тази седмица Баварският административен съд (BayVGH) временно спря баварската забрана за пиене на алкохол на обществени места, която беше наложена от правителството на държавата през декември като антикоронна мярка. Решението привлече вниманието в цяла Германия, защото беше взето от висш орган. Поради продължителността на правния процес, други съдебни решения, занимаващи се с правителствени антикоронни мерки естествено са в по-ниски инстанции.

https://www.heise.de/tp/features/Corona-Lockdown-vs-Grundgesetz-5033152.html
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
СЕГА ВСЕКИ ЧЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО - РЕШЕНИЕ НА СЪДА В ТЮРИНГИЯ (ГЕРМАНИЯ) ПО ДЕЛО ЗА НАРУШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА

IV.
RN 31
Общата забрана за контакт или забрана за събиране в съответствие с раздел 2, параграф 1 и раздел 3, параграф 1 параграф 3 от (решение на правителството) е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН по съществени причини, тъй като той НАРУШАВА ЧОВЕШКОТО СОСТОЙНСТВО, ГАРАНТИРАНО КАТО НЕПРИКОСНОВЕНО в чл.1, ал.1 от Конституцията.

Неприкосновеността на човешкото достойнство означава, че нарушение на човешкото достойнство не може да бъде оправдано от други основни ценности на конституцията: искът за уважение на човешкото достойнство е категорично.

RN 33
По отношение на настоящото дело Съда реши: ОБЩАТА ЗАБРАНА ЗА КОНТАКТ Е СЕРИОЗНО НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА. Това е една от основните свободи на хората в свободното общество, според която те могат да определят сами с кои хора (ако приемем тяхната готовност) и *** какви обстоятелства да влизат в контакт. Свободната среща на хората помежду им с най-разнообразни цели са същевременно елементарната основа на обществото. По принцип държавата трябва да се въздържа от всякаква целенасочена регулаторна и ограничителна намеса..

Въпросът колко хора гражданинът води в дома си или колко хора гражданин среща в публичното пространство при разходка, спорт, пазаруването или седенето на пейка в парка не представлява интерес за Държавата.

RN 34
Със забраната за контакт държавата АТАКУВА ОСНОВИТЕ на Обществото чрез налагане на физическа дистанция между гражданите ("Социално дистанциране"). Едва ли някой в Германия през януари 2020 г. си представяше, че ще бъде забранено от държавата под заплаха от парина глоба да покани родителите си в дома си, ако не е изпратил навън останалите членове на семейството си.
Едва ли някой можеше да си представи, че на трима приятели могже да бъде забранено да са заедно на една пейка в парка. Държавата никога досега не е мислила за подобно нещо при предприемане на действия за борба с епидемия. Дори при анализ на риска "Пандемия от вирус Modi-SARS" (BT-Drs. 17/12051) на института Робърт Кох, при който има сценарий със 7.5 милиони мъртви, не се разглежда обща забрана за контакт (както и комендантски час и широкото изключване на обществения живот). Като противоепидемичните мерки са били предвидени освен поставянето под карантина на контактните лица и изолиране на заразените, само затваряне на училища, отмяна на големи събития и препоръки за хигиена (BT-Drs. 17/12051, стр. 61е).

Самото решение на съда в pdf:
https://www.dropbox.com/s/era37pean2j7wdl/Freispruch_wg_Kontaktbeschr%C3%A4nkung_2021_01_11_AG_Weimar_Beschluss.pdf?

Номер на решението на съда: 6 OWi - 523 Js 202518/20

Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschr

Още от Икономика и политика
Борисов: Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите