IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 100 млн. лв. е оборотът от биопродукти годишно

Държавата да адаптира звената за контрола съобразно броя на биопроизводителите, настояват от „Биоселена“

12:06 | 06.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Биохраните на българския пазар са с много добро качество, каза д-р Стоилко Апостолов от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Той посочи, че от десетина години се наблюдава бум на биопроизводителите. По думите му това налага държавата да адаптира звената, които отговарят за контрола съответно с биопроизводителите. Според него секторът се подценява и даде пример. 

„През 2003-2004 г. имаше не повече от 200 биопроизводители в България. Тогава се създаде един отдел „Биологично земеделие“ към МЗХ, тогава работиха 4-5 човека. В момента има 7000 биопроизводители и във въпросния отдел работят пак може би 4-ма души. Това е една илюстрация за отношението. Ние години наред предлагаме този отдел да бъде подсилен според броя на производителите, да стане дирекция, да има по-голям персонал, хора, които са с опит, които наистина да отговорят на новите предизвикателства. Това в момента е огромен бизнес”, посочи той.

Поне 100 млн. лв. е оборотът от биопродуктите на година, допълнително има и субсидии. Това е огромен бизнес и не може с лека ръка да се оставя да се администрира от един отдел в министерството, който трябва да свърши цялата работа, казва Апостолов.

Според него няма нищо трагично в констатациите на одитния доклад на Сметната палата.

Според доклада контролът върху биохраните не защитава добре интересите на потребителите. Апостолов подчерта, че не са част от Комисията по биологично земеделие към министъра, тя си е вътрешноведомствена. Според него цялата система би работила по-добре, ако всички заинтересовани страни са в нея.

Апостолов отбеляза, че новият европейски регламент въвежда принципни неща при производството. Биопроизводителите трябва да са подготвени за новите правила, защото иначе 7000 производители ще се окажат в много тежка ситуация, предупреди той.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Няма коментари! Защо ли "агнетата мълчат"? Всеки усеща глобалната измама ама премълчава или няма думи да каже, няма сили за съпротива! Значи престъплението с ГМО, консерванти, канцерогенни подсладители, не наситени мазнини..... е прието за нормален бизнес и започвам нов. От тук фамацефтиката процъфтява, а това ,че реално народа е болен, 70% затлъстял и оскотял, няма значение-важното е ГОЛЕМИТЕ да печелят пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още