IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 17,5% от работещите българи са в сивия сектор

България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията

15:23 | 02.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В сивия сектор в България през 2016 г. са заети около 17,5 на сто от работещите. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), изготвено за Инициативата за развитие и интегритет на Югоизточна Европа, предаде БТА.

В изследването са включени както заетите без трудов договор, така и тези, които получават и заплата в плик - сума извън указаната в трудовия договор, заяви Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на ЦИД.

Стефанов отбеляза още, че наетите без трудов договор обикновено са много малко – около 1-2%.

По думите му България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС. 

Според проучването делът на заетите в сивия сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира - между една пета от всички заети в Хърватия и четири пети в Косово. Над 20 процента е недекларираната заетост в Македония.

Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа, е липсата на доверие в институциите. Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е усещането на хората за несправедливостта на системата - данъчната тежест се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи.

От тази гледна точка един от най-важните дебати, който ще се води в страната ни, според Стефанов, е за справедливостта на данъчната система.

Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", каза проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд.

По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита. Според Уилямс трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците.

„Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават“, каза проф. Уилямс.

Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Що за самохвалство! Над 70% от работещите в строителството, селското стопанство, сезонните услуги, транспорта.... са в "сивата икономика" Масово работодателите експлоатират работници с договори за 4 час, не договорират и не изплащат 3 месечни пробни срокове, И това е с мълчаливото съгласие на държавни и общински органи, *** инспектори. А другата сфера на "сивата икономика" колко процента е? Примерно скромните министерски заплати около 1300 лв осигуряват разточителен живот за 7-8 стотин хиляди! Но нямаме разследващи журналисти или просто информацията струва пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ми това е положението ...усмихнатите ги нема , щот са си намерили по интелигентен работодател .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс.И каква точно е тази връзка? Ако плащам повече данъци, по-добри обществени услуги ли ще получавам? Или по държавните и общински служби ще ме посрещат все същите кисели лелки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още