IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 20% от местата в "синята зона" в София са трайно свободни

Столичната община готви ремонти и на пътищата до селата около София

15:13 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Около 20% от местата в "синята зона" в София са трайно свободни

От въвеждането на "синя зона" в София досега около 20 процента от местата там са трайно свободни, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред журналисти, цитирана пред БТА.

Имаме нужда от тези зони, за да ограничим движението на автомобили в централната градска част, а не за да събираме приходи, коментира кметът.

Относно идеите за разширяване на зоните за паркиране в София Фандъкова каза, че в Центъра за градска мобилност и при районните кметове постъпват предложения от граждани за разширение на зоните за паркиране. Сега започва обсъждане във всички тези райони и районните кметове са тези, които ще внасят предложения, ако хората желаят, посочи Фандъкова.

Тя каза, че отново се обсъжда идеята за 15-минутно безплатно паркиране пред институции. Според експерти това е напълно възможно да се регулира технологично през наличната система. Като пример тя даде възможността родителите да оставят детето си в училище или детска градина, без да е необходимо за това да заплащат стойността за едночасово паркиране.

Тази година започват ремонти и изграждане на вътрешно квартални малки улици във всички райони на София, каза още кметът на столицата след откриването на пътя до манастира "Св. Теодор Стратилат" в с. Балша.

По думите на Фандъкова вече са готови 70 проекта за цялостно изграждане или реконструкции на малки улички на територията на много райони в София, включително и тези към селата.

В следващите години хората ще усетят как се променя инфраструктурата и в кварталите, обеща Фандъкова.

Тя отбеляза, че досега усилията са били насочени към основни улици и булеварди в столицата. Столична община има 34 села, и за съжаление, тези села останаха извън Програмата за развитие на селските райони, коментира кметът. Сега се опитваме да се справяме със собствени инвестиции, допълни тя.

Новият път до манастира "Св. Теодор Стратилат" в с. Балша е над 2 км и в него са инвестирани 1,2 млн. лв., отбеляза Фандъкова в приветствието си, като посочи, че това е част от резултатите от инвестициите в крайните райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още