Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около 250 хил. тона грозде ще преработят производителите на вино

Износът на вино расте през първите шест месеца на годината, посочи Красимир Коев

Около 250 хил. тона грозде ще бъдат преработени във винарските предприятия у нас, прогнозира директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев пред БНР.

Още по темата

Според него тази година е благодатна за сектора с големи добиви и с високо качество на гроздето.

„От това можем да направим извода, че ще направим и добри вина, които трябва да намерят реализация. Миналата година имахме с 11% по-слаба реколта от 2011 година. Тогава бяха преработени 192 хил. тона грозде и причините бяха измръзване на лозята, последвано от засушаване“, посочи Коев.

Сега добивът ще се повиши с 30% плюс количеството грозде, което ще се прибере от новозасадени лозя, които тази година за първи път дават плод.

Запитан за цените той коментира, че само пазарът може да ги регулира, но когато има грозде с високо качество, може да се очаква висока договорна цена. Красимир Коев каза още, че тази година има изтегляне на гроздобера по-рано заради благоприятните климатични условия – мека зима с достатъчно дъжд през юни и юли.

Български вина се изнасят за Русия, Полша, Чехия, Германия, Китай и Виетнам и други страни. През последните години износът расте, но силно ни конкурират Чили, Уругвай и Бразилия, Южна Африка и Австралия, плюс европейските традиционни производители на вино.

За първите шест месеца на годината сме изнесли 28 млн. литра вино, което е ръст от 5,4% в сравнение със същия период на миналата година, допълни шефът на ИАЛВ.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите