IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 3 500 българи годишно умират заради цигарите

Ракът на белия дроб е убил близо 272 хил. жители на ЕС за година

09:12 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 3 500 българи са починали от рак на белите дробове, причинен от употреба на тютюневи изделия, сочат данни от анализ на Евростат за смъртността в ЕС през 2014 г., причинена от злоупотребата с цигари. Данните се представят по повод днешния Световен ден без тютюн.

Българските мъже, починали от рак на белите дробове, вследствие злоупотреба с цигари, са четири пъти повече от жените: съответно около 2 800 смъртни случая при силния пол, при около 700 - при жените.

Общо през 2014 г. смъртните случаи у нас са били над 108 хил., като раковите новообразувания (над 18 хиляди случая) са втора причина за смъртност след сърдечно съдовите заболявания (над 72 хиляди смъртни случая). Тютюнопушенето е сочено като една от основните причини за поява на ракови заболявания, са категорични експертите. 

Тенденцията се потвърждава и през 2015 г. - при 110 хил. смъртни случая около 3 800 са причинени от заболявания на дихателната система, като отново основна причина се явява ракът на белите дробове, причинен от злоупотребата с цигари.

Ракът на белия дроб е убил близо 272 хил. жители на ЕС за година

Ракът на белия дроб е убил близо 272 хил. жители на ЕС през 2014 г. С други думи, ракът на белите дробове е основният тип фатален рак в ЕС, който представлява 21% от всички смъртни случаи, свързани с рака.
Мъжете (185 хил. смъртни случая поради рак на белия дроб) са по-засегнати от жените (87 хил.), според представените данни, цитирани от БТА.

При всички държави-членки на ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария (27 на сто), следвана от Белгия, Дания, Гърция, Холандия и Полша (всички с 24 на сто). В противоположния край на скалата най-ниски са показателите за Португалия (15 на сто), Латвия, Словакия и Швеция (всички по 16 на сто), Литва (17 на сто), Финландия (18 на сто), България (19 на сто) и др.

От 4,9 млн. смъртни случая, докладвани в Европейския съюз през 2014 г., една четвърт (1,3 млн.) се дължат на различни форми на рак.

Кампанията на СЗО за днешния Световен ден без тютюнев дим е под мотото: "Тютюнът - заплаха за развитието".
Използването на тютюн струва на националните икономики огромно увеличение на разходите за здравеопазване и намалена производителност, отбелязват експерти на СЗО.

Цигарите влошават неравнопоставеността в здравеопазването и изострят бедността, тъй като най-бедните хора изразходват по-малко средства за най-важните неща като: храна, образование и здравеопазване.

Около 80% от преждевременните смъртни случаи от тютюн се срещат в страни с нисък или среден доход, които са изправени пред нарастващи предизвикателства, за да постигнат целите си за развитие.

Повече от 7 млн. смъртни случая са пряко следствие от употребата на тютюн всяка година - цифра, която се очаква да нарасне до над 8 млн. годишно до 2030 г., ако не се предприемат драстични мерки срещу тютюнопушенето, отбелязват експертите на СЗО.

Чрез увеличаване на данъците за цигари в световен мащаб с 1 долар може да се съберат допълнителни 190 млрд. долара за икономическо развитие в световен мащаб, са изчисленията на СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още