IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 3 хил. чужденци работят в морските ни курорти

Вече има случаи на върнати работници от страна на български работодатели заради неизпълнени предварителни изисквания

15:12 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 3000 са чужденците, които вече работят по морските ни курорти. Половината от тях са от Украйна, следват тези от Молдова. Те са привлечени от изгодните условия за работа у нас, които са факт след последните промени в законодателството, коментира Атанаска Тодорова, експерт по пазара на труда в КНСБ, пред БНР.

С последните изменения в Закона за трудовата миграция значително се улесни „вносът“ на работна сила за сезонна заетост в рамките на до 90 дни за секторите "Туризъм“ и "Селско стопанство“. По настояване на бизнеса беше разрешено на кандидатите за работа, които идват от държави извън Европейския съюз, да не показват дипломи и документи за квалификация. 

Тодорова коментира какъв е профилът на тези чужденци, които вече работят, както и въпроса имат ли наистина умения, за да не страда качеството на българската туристическа услуга.

По думите й обикновено хората, които започват работа в тази категория сезонна заетост, са млади - между 19 и 25 години, като преобладават 20-годишни и 22-годишни.

Те са привлечени от факта, че в Украйна има доста територии, които са във военен конфликт и там в момента няма никаква заетост, от една страна. От друга страна, минималната работна заплата в Украйна от 1 март тази година е 110 евро, а българската, за която те идват, е 230 евро.

Наред с това чужденците получават и безплатни нощувки, както и храна в хотелите, в които работят, допълни Тодорова.

Няма гаранции обаче за квалификацията на тези кадри, обясни експертът, позовавайки се на текстовете от закона. Тя припомни, че работодателите в България са дали заявка за необходимост на между 6 и 10 хиляди работници в туристическия сектор.

Вече има случаи на върнати работници от страна на български работодатели поради това, че не са изпълнени предварителни изисквания, които са декларирани между страните, например за владеене на чужд език или други компетентности. Засега това са единични случаи, уточни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още