IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 500 фирми бавят заплати

Проблемните предприятия са включени в регистър и се следят от данъчните и трудовите инспектори, съобщи социалният министър

17:54 | 01.05.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Около 500 фирми бавят заплати

В около 500 фирми у нас се бави изплащането на заплатите и на осигурителните вноски на работниците и служителите, съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Въпросните проблемни предприятия са вписани в регистър, който се следи от Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ), допълни министърът.

По думите му някои от тези фирми са подали и некоректни данни за работното време на заетите в тях. Те водят работниците и служителите си на 4-часов работен ден, а реално хората работят много по-дълго.

Младенов предупреди за масови проверки за спазването на данъчното и трудовото законодателство, както и пълни данъчни ревизии на фирми.

Социалният министър посочи, че проверките дават резултат. По думите му благодарение на съвместните акции на данъчните и на трудовите инспектори през последните няколко месеца трудовите договори на над 25 хил. души са коригирани на 8-часов работен ден.

Тотю Младенов припомни по време на организираната от КНСБ конференция "Справедливо и достойно заплащане на труда", че от днес минималната работна заплата се увеличава от 270 лева на 290 лева.

Предвижда се през 2013, 2014 и 2015 г. минималната работна заплата да расте с по 20 лева на година, каза още Младенов.

Той допълни, че ако има по-голям ръст на производителността на труда, ще се търси начин и за по-голямо увеличение на минималната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
kranc_mk
преди 11 години
http://***.dnevnik.bg/biznes/2012/03/30/1798876_firmite_za_poddrujka_na_putishtata_svaliat_cenite/Ето малко да прочетеш.Да цитираните фирми които по долу ти описах са се насочили с голяма скорост да се махат от тука, защото ако поседят още малко ще фалират.Приемр ше ти дам:Щтрабаг - отдавна имат клон в Румания който им генерира добри доходи.ПСТ, Адвал, ГБС са се насочили към Румания, Албания и Сърбия.Трейс - Близкия изток и Албания.Както посочих по долу няма да напусна България.Отнсоно "надценките" за ремонт ;) това не е проблем на фирмата, а на скапаната администрация и по точно на документацията.Лично аз съм правил такъв номер за 1м2 ремонт на път 12.50лв - /оценява се/, и 500лв за повдигане на една шахта /не се оценява/ избивахми си парите само от повдигане на шахти :) :) ;).Просто бизнес.Благодаря ти за хубавия спор и лека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Няма значение колко са! Тази гнусна практика трябва да се затрие ако искаме да имаме изобщо бизнес! Лошото е, че подобни компании въвлечени в какви ли не схеми, държат за заложници най- уязвимата група в обществото - работниците. Знаят го и се държат нагло. Работника трябва да е на първо място сред кредиторите защото е най уязвим! Това трябва да е закон. Подобни компании трябва внимателно да се следят от правителствата и още докато не е станало късно да вземат мерки. Примери на запад колкото щеш. В противен случай, както се вижда с просто око, тия търтеи, държат като заложници големи маси хора а чрез тях и правителствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
Добре, драги ми ***, за всичко е виновен "Боко", той изнудва, рекетира, хахах!! Ужас, звучи жалко нали? Хайде напускай тогава Бг-то и си решаваш проблемите. Само внимавай къде точно в Европа отиваш, че като гледам навсякъде е криза, и доста народ остана без работа (с изключение на Германия разбира се). Ако ти кажа в някои областни градове в Бг колко над допустимото са надценките на чистене или ремонтиране на км, ще паднеш! Не ме взимай за гуро, но строителния бранш не се изчерпва с няколко фирми, дори и тези, които ми цитираш! Ако не стават - аут от пазара, просто е! Ако са достатъчно гъвкави, ще оцелеят, и дори ще пробват да пробият в други градове и дори съседни държави. Пак ти казвам, не подценявай фактора "лошо управление", защото е адски често срещан в рамките на Бг особено.Спирам дотук, защото е ясно, че правителстово ти е виновни за всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
kranc_mk
преди 11 години
Изпълнителния директор на: Щтрабъг, ПСТ холдинг, Хидрострой Варна, /Хидрострой-П където работя/, Актор, Терна, Управители на:Пътна Компания, Адвал, Пътстрой 92.Все големи фирми не мислиш ли????Как да имаш ликвидни средства като Правителството те кара да НАМАЛИШ ЦЕНИТЕ под себестойност на единица производство.Пример ще ти дам:"Наскоро Боко накара всички фирми който поддържат пътищата в БГ да намалят цените.Това е дейност която е свързана изцяло с горива и битум а те в момента са ВИСОКИ както знаем.Фирмите бойкотирха това решение, но след два дни /под голям натиск/ всички смъкнаха цените.ТОВА СЕ НАРИЧА РЕКЕТ :).Прави ти бизнес да те видя "Икономическо Гуро"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
Като те гледам май си говорил с не повече от един-двама управители/директори :) Или ми говориш за фирми, които дори и преди кризата са си били с лошо управление, и сега единствено управляващите им са виновни. Просто е смешно как за повечето ни незгоди обвиняваме лично ББ, адски смешно е! Нормално е някои разплащания с бизнеса да закъсняват с месец до два, но една фирма/компания ако няма резервни варианти, за мен това не е истински бизнес, а бизнес от типа "като има харчим, като няма чакаме държавата". Не малко случаи мога да ти опиша подробно именно от последния тип проблеми, наричам ги изкуствени проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
kranc_mk
преди 11 години
:) ето това е мнение на ЛАЙК.Аз няма да напусна тази държава толкова лесно поради една пречина.Все още виждам смисъл и ще остана да се боря, но с тикви като управници незнам как ще стане.Добре според теб не си разбирам от работа нека така да бъде.Предполагам ти си ИТ или Икономисче???Не ми се гадае, но как да се прави разумен бизнес и реални парични потоци при положение че незнаеш дали в деня когато пусниш фактурата към Вузложителя /държавата/ тя ще ти плати по договор.Във фирмите в който съм бил и с Управителите и Директорите с който съм говорил, знаеш ли какво ми казват: "Нямамме пари да си платим заплатите, неможем да се разплатим с доставчиците, Осигуровките пак се договорихме да ги отложим още малко.Аз им задавам въпроса, че са сертифицирали десетки милиони и къде са ви постъпленията.Отговора е НЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА"ЗАЩО МИСЛИШ ЧЕ ДЪРЖАВАТА С НАЙ НИСКИ ДАНЪЦИ В ЕС и прочие е ЗАОБИКАЛЯНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ. Точно заради скапаната политика и некадърно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
Абе човече, я се виж какви глупости си написал бе! Стига с тоя Боко, в крайна сметка всичко той ли върши?! Смешно е само той да ти е в устата! Когато един работодател не успява да си изплати заплатите на персонала, независимо дали говорим за едър или среден бизнес, то какъв бизнес е това? Нулев, никакъв! В случая с тези договори с държавата, може би си в тази сфера, но очевидно не си на ТИ с това, което правиш, или поне за това, което обясняваш! Изнудвани били, ми като не ти отърва просто не си подаваш документите на въпросния търг.А относно това дали искаш да напускаш Бг - какво чакаш? Бягай, и се махай, защото нямаме нужда от хленчещи индивиди като теб, които говорят само против този управляващ и онзи министър, жалко, че живеем в демокрация. Тя не ни е дадена, за да се оправдаваме с политиците, тя ни е дадена, за да ги избираме ние! Замисли се малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
kranc_mk
преди 11 години
Съгласен съм с тебе за всичко това което казваш, но фирмите и хората който трябва да затвориш са много :)Пример:Главбулгарстрой - /ГБС Инфраструктурно строителство/ - пресен пример извиването на Боко да смъкнат цената с милиони :)ПСТ холдинг - Пътностроителна техника Хидрострой ВарнаТерна, Актор - ГърциЩтрабаг и Аплине както и още една две Австриски фирми /те поне имат пари/ТРЕЙС холдинг - тези така са се забатачели че никой подизпълнител не иска да им работи че хич не плащат :).Всички тези фирми са ИЗНУДВАНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ОТ това скапано правителство :).Имам много публична информация за това как "искът по рано еди си кой обект".Кажи ми как се прави мениджмънт и стратегии на високо ниво с такава скапана политика??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Точно тези фирми трябва да изчезнат! Поне голяма част от тях. Ако не плащат заплати трябва да бъдат съдени и осъдени! Те дължат пари на работниците си и това изобщо няма нищо общо с взаимоотношенията им с държавата! Проблема си е изцяло в предприемача. Приел е риска и е загубил !Елементарен казус! Просто не знам защо ги бавят тия от прокуратурата !? И правителството по всички начини трябва да ги притиска защото би трябвало да зачита гласоподавателите си! Това го няма НИКЪДЕ в цивилизования свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
kranc_mk
преди 11 години
Да Боко няма пари.Парите от програмите са му отишли да си пълни дупките в Бюджета.За какво мислиш че Мони иска да заколи Сребарния фонд???Мога да ти дам огромна справка с фирми на които ДЪРЖАВАТА не се е разплатила.Вече никой не иска да работи за РБ България.Ще ти дам един *** пример отскоро в практиката ми.Наскоро мина търга за 15Лота и бяха отворени цените им.Скоро ше се спрът договирте защото Боко няма пари да ги плати.Сертификатите по великите му магистрали се бавят с месеци и фирмите не искат да работят защото вече нямат ликвидни средства.Продължават да го правят защото Боко иска да си направи ПР :).В тази сфера съм и просто така ми е писнало от това Глупаво същество и некадърната му администрация, че трайно се замислям да се махна от тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още