Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена по ОПОС до 2020 г.

Регионалните прединвестиционни проучвания вече са готови, 13 от тях са одобрени от МРРБ и са предадени на ВиК операторите

Около 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена по ОПОС до 2020 г.

Снимка: Pixabay

Близо 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена по ОПОС /2014-2020/, съобщиха от МРРБ.
Регионалните прединвестиционни проучвания вече са готови, 13 от тях са одобрени от МРРБ и са предадени на ВиК операторите, които трябва да подготвят формулярите си за кандидатстване по оперативната програма "Околна среда" /2014-2020 г./. Финансирането е в размер на 1,2 млрд. лв. Крайният срок за подаване на проекти в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е 23 април 2019 г., но първите формуляри ще бъдат внесени в МОСВ много по-рано - още през февруари, уточнява БТА. 

Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 хил. еквивалент жители /е.ж./, като от подобрената инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи. Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки. Вече е обявена първата от тях - за строителството на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. 

Още по темата

В момента МРРБ изпълнява 2 проекта по ОПОС. Първият - "Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК", е на стойност близо 58 млн. лв. В рамките на проекта са сключени 23 договора, като част от тях са за разработване на регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за ВиК системите в 14 административни области (Бургас, Шумен, Сливен, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Добрич, Варна, Силистра, Русе, Видин, Враца, Перник и Стара Загора). С РПИП са определени ВиК обектите, които ще се финансират по програмата за постигане на съответствие с директивата за отвеждане на отпадъчни води в 51 агломерации с над 10 хил. е.ж., както и за устойчивост на водоснабдяването в съответните населени места. 

Вторият проект е "Подпомагане ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК" на общата стойност 16 млн. лв. Дейностите по него са свързани с изпълнение на предварителни условия към Споразумението за партньорство с Европейския съюз за периода 2014-2020 г., изготвяне на финансова стратегия за отрасъла, развитие на нормативната уредба, изграждане на специализирани информационни системи за ВиК услугите и водностопанската инфраструктура, обучения за ВиК операторите и асоциациите по ВиК и др.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
От 15 май започва тестване на тол системата