IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 85 хил. фирми трябва да декларират действителните си собственици

Досега са вписани новите данни за 14 компании

14:08 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 85 хиляди фирми и юридически лица с нестопанска цел следва да подадат декларации за действителните си собственици в срока, регламентиран от законодателя – 1 февруари 2019 – 31 май 2019 г., изчисли Агенцията по вписванията.

Подаването на декларациите е необходимо по силата на Закона за мерките срещу изпиране на пари, приет в изпълнение на евродиректива 2015/849, информира Агенцията.

До момента в Агенцията по вписванията са подадени 64 декларации за действителни собственици. По 4 от тях са дадени указания, а по 40 е постановен отказ поради липса на задължение по смисъла на закона. От подалите лица само 14 са били реално задължени и съответно толкова са и вписванията.

Съгласно закона фирмите, които не следва да подават такива декларации са: еднолични търговци; еднолични акционерни дружества и еднолични дружества с ограничена отговорност със собственици на капитала физически лица; дружества с ограничена отговорност със съдружници физически лица, които притежават до 25% от капитала; събирателни дружества със съдружници физически лица.

Посочените търговци трябва да подават тази декларация само в случай, че действителните собственици са различни от вече вписаните.

Тъй като срокът за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел е до 31 декември 2020 г., те могат да подават декларация за действителни собственици в 4 месечен срок след пререгистрацията.

Заявяването на информацията за действителни собственици има декларативен характер и като част от базата данни на търговския регистър е публична и всеки има право на свободен и безплатен достъп.

Агенцията припомня, че няма правомощия да дава задължителни указания по прилагане на законите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още