IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Александър Андреев оглави ЦИК

Опозицията поиска ясни отговори как комисията ще организира машинното гласуване

12:19 | 09.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Досега той бе говорител на структурата.

За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 4 независими, съобщава БНР. След остро недоволство от липсата на яснота как ще работи ЦИК за предстоящите избори БСП гласуваха против, а ДПС не участваха в гласуването.

Социалистите поискаха  ясни отговори от Андреев как комисията ще организира машинното гласуване и дали ще се наложи нова промяна на Изборния кодекс. 

"Остава малко време до изборите, което е скъпо, и ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя", бе лаконичният отговор на Андреев.

От ДПС също не останаха доволни. Според лидера на движението Мустафа Карадайъ в тази ситуация няма да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната.

Припомняме, че на 3 септември депутатите приеха оставката на тогавашния председател на ЦИК Стефка Стоева. Още тогава от ДПС определиха рокадата като слабост на управляващите. 

До оставката се стигна заради последните промени в Изборния кодекс, с които Стоева не бе съгласна. А именно част от текстовете бяха причина в края на август тя да обяви, че подава оставка „по лични причини“.

Според предложението на управляващото мнозинство ще има машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. В текстовете е записано, че е задължение на ЦИК да осигури машинното гласуване. Стоева неведнъж е обявявала, че закупуването на машини за гласуване трябва да се извърши от държавата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още