IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ол инклузив в България – провалена система?

Ол инклузив привлича и туристи, и печалби, но качеството у нас е занижено, смята Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. При това ползите за икономиката са спорни

13:12 | 04.08.11 г. 30
<p>
	<em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Снимка: www.sxc.hu

Мечтата на туриста е безгрижна почивка с максимум приятни преживявания и без много мислене за грижите около храната, престоя, паркинга, забавленията, децата и т. н. В последните няколко години мечтата на туриста се сбъдна с лавинообразното предлагане на ол инклузив. Плащаш веднъж – получаваш всичко, а „пакетът“ създава илюзията, че гостите получават много услуги безплатно.

Системата ол инклузив набра изключително висока популярност в България, макар и да е леко изкривена спрямо световния стандарт. У нас се предлагат различни разновидности на ол инклузив – drink, light, superior и други, което повече напомня едновремешното настаняване на полупансион и само на места – пълен пансион.

Без значение от разновидността, туристът е доволен, че може предварително да планира средствата си за почивка, които особено във време на криза са силно ограничени, както и че няма никакви други грижи около своята ваканция. Какво коства обаче това на хотелиерите – хем да задоволят всяка прищявка на своите гости, хем да предложат атрактивна цена? И какъв всъщност е ефектът върху икономиката от системата ол инклузив?

Оказва се, че не е съвсем положителен. Според изследване на доц. д-р Таня Парушева  от катедра „Икономика на туризма“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), големите туроператори толерират големите затворени комплекси, които глезят по всякакъв начин туриста. Така обаче местната общност и другите туристически предприятия са изключени от по-нататъшната печалба в туризма и са принудени да търсят други начини да оцелеят.

Ол инклузив хотелите печелят с 81% повече на една стая в сравнение с другите туристически предприятия, посочва доц. Парушева в изследването си. Туристическата организация на САЩ съобщава, че "ол инклузив хотелите привличат по-голяма печалба, но тяхното влияние върху икономиката е с долар печалба по-малко от другите възможности за настаняване", пише в доклада. Така за туристическите страни ол инклузив курортите могат да станат дори неизчерпаем източник на загуби. Изчисления и дебат по въпроса в България няма.

Ол инклузив в България – провалена система

Имиджът на България на евтина дестинация докарва доста чужди туристи, но предимно неплатежоспособни и дошли едва ли не на „алкохолна“ ваканция. Това значително занижава качеството на предлаганите туристически услуги, защото многобройните хотели – рожби на презастрояването на морските и планинските ни курорти, се мъчат с всякакви средства да привличат гости. Каквито и да е.

Още в разгара на миналогодишния летен сезон в The Wall Street Journal се появи критична статия за българския туризъм. „Въпреки че от десетилетия е предпочитана лятна дестинация за ученици и младежи, както и за туристи с ограничен бюджет, България продължава да не може да предложи по-високо качество на обслужване на гостите“, пише изданието.

В материала се посочва, че хората в туристическата индустрия са силно зависими от мега курортите, които привличат голяма част от туристите именно с ол инклузив. Много от гостите обаче никога повече не се завръщат в България заради лошите инфраструктура и обслужване. Заключението на изданието – страната ни изобщо не се възползва от уникалните си природни предимства и залага на масов туризъм, който е източник по-скоро на проблеми, отколкото на печалби.

Ол инклузив в България е провалена система, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Причината за провала се крие именно в изкривяванията на системата ол инклузив и предлагането на различни „пакети“, които се доближават по-скоро до идеята за полупансион. Освен това, за да се предложи по-ниска цена, често се стига до занижаване на качеството на предлаганите храни и напитки, посочи Драганов.

Като доказателство на думите му можем да приемем многобройните случаи само от този летен сезон на натравяния и инциденти по морските ни курорти. Само от 99-те детски летни лагери бяха възбранени и бракувани 440 кг некачествени храни – с изтекъл срок на годност, без документи за произход, заради нарушения в хигиената на съхранение и т. н. За периода 4 – 15 юли т. г. бяха възбранени и бракувани над 600 кг хранителни продукти в различни обекти в морските курорти.

Румен Драганов коментира, че ол инклузив се смята за непрестижна система за обслужване в уважаваните хотели и те избягват да предлагат подобна „лоша хигиена на храната“ и „хранене „на леген“.

Ол инклузив в Гърция и Турция

Двете ни южни съседки са основни наши конкуренти на туристическия пазар, затова е добре  да знаем какво се случва с политиката по ол инклузив пакетите там.

Турция се смята за основоположник на ол инклузив системата заради разположението на хотелите и туристическите комплекси там – извън големите градове и далеч от всякакви забавления за туристите. Така че хотелиерите са принудени да им намират такива на място.

Турция обаче беше и първата държава, в която се поведе остра полемика срещу ол инклузив системата. Кметът на Анталия миналата година призна, че на хотелиерите, заради кризата, им става все по-трудно да предлагат всичко на ниски цени и с високо качество.

Още по-сериозен вой срещу ол инклузив нададоха в Гърция. Там местата за настаняване са в самите населени места и силното предлагане на „пакети“ подкопава пазара за по-малките играчи – основно заведения и малки таверни.

Предвижда се Атина законодателно да ограничи предлагането на ол инклузив в новите хотели, като им предложи различни стимули да не приемат гости на „пакети“. Гръцката национална туристическа организация подкрепя категорично тези процеси, каза Румен Драганов.

В България такива дебати – за ефектите на системата ол инклузив върху местната и националната икономика изобщо не се водят. Масово е предлагането на „пакетни почивки“ в големите ни курорти и то ще продължи, смята Драганов. Докато наемателите на ресторантите в Албена, например, трудно събират пари да си покрият дори и наемите, защото гостите на комплекса отиват там нахранени и само за по един сок, заключи той.

Няма обобщени данни за предлаганите ол инклузив почивки в курортите ни. Драганов обясни, че това се дължи на предлагането на различни разновидности "пакети“.

В крайна сметка търсенето определя предлагането и пазарът сам решава дали и колко ще бъде ол инклузив системата. Според актуални данни, които зам.-министърът на туризма Иво Маринов съобщи днес, чуждестранните гости, дошли в България с цел почивка и екскурзия, са се увеличили с 9,6%. Голяма част от тях са ползвали "пакети" за почивката си.

Предлагането на подобни услуги спестява на хотелите разходи за персонал, защото обслужването на една блок маса не изисква онова внимание, което трябва да се предложи персонално на всеки посетител, предпочел да опита от менюто. Въпросът е доколко това наистина спестява разходи, като се има предвид, че туристите в България често нанасят щети, които спестеното от заплати рядко покрива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 31 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Абсолютно вярно. Но дори да направим нещата много по-скъпи и много по-уредени, пак ще загубим много туристи. На практика ще загубим ВСИЧКИ туристи. България винаги е била известна като евтина курортна дестинация. Абсурд е да се вярва, че можем да привлечем с нещо заможните туристи. Единственото, което бихме постигнали, е да изгоним тези, които идват да почиват у нас сега без да можем да привлечем други, по-платежоспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 33 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
И това какво общо има с All Inclusive системата? А за какво да идват туристите? За да плащат по 50 евро за 4 дневна пържола можеби? Това е бизнес, хората се опитват да привлекат туристи и това е начина който работи. Наивно е да се мисли, че ако спрем евтината услуга, и направим нещата много по-скъпи но за сметка на това много по-неуредени, ще продължим да имаме същия брой туристи, но те ще харчат 3 пъти повече. Просто никой никой няма да идва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 32 rate down comment 1
Director
преди 12 години
Lazy, не прибързвай със заключенията, че статията била ***. Изследването разглежда нещата на макро ниво. Не е ли вярно, че голяма част от чужденците идват заради евтината пиячка? Не ли вярно, че концепцията на българския туризъм като цяло е тотално сбъркана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 2
Lazy
преди 12 години
Доста *** статия. Ол инклузива бил провален заради ниското качество. Е... какво гарантира качеството на храната в ресторанта извън ол инклузив? Аз лично съм по-склонен да вярвам на ол инклузив за храната отколкото на капанчетата с пица на парче в барака на плажа, с вода от бидон. А ресторантите като не могат да оцелеят, да затварят. Нека мислят за някаква друга добавена стойност - сърф, каяци, ски, сфарита, екскурзии. Иначе типично по гръцки, законово да забраним ол инклузив за да можем да дерем туристите с по 50 евро за 3 порции риба и 2 бири. Пълна глупост е също че българския ол инклузив не бил на ниво. Бил съм на ол инклузив в Гърция но е далеч по-зле от хотелите на Златни пясъци в които съм отсядал ( като храна и обслужване говоря, за морето и плажа и т.н. е друга тема)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 33 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Аз съм от простаците. Като съм на ол инклузив преяждам, препълвам чинията:( и затова не го предпочитам много, защото напълнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 0
yoyo1
преди 12 години
Не всички инклузиви са зле . Мой приятел се върна скоро от подобен. Били са на отделна палуба, персонал обслужващ 3 маси и т.н.Не всички са блъсканица и лоша храна, но затова се доплаща. Всеки сам си преценя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
dani666 1 за размърдването ми дооооста съм се размърдвал.тез седмични круизи на американските пенсионери и руските евреи маями ,бахамите и т.н. ги минахме през друг период когато още никой не знаеше що е ол инклузив и има ли той почва у нас.2 тук изобщо нестава въпрос местните дали да работят или не а за това какъв колко как трябва да изглежда ...клузиванещо като пакет в ..клузива бънджи,джип сафари,гмуркане ,водна пързалка идруги екстремни пък то 90 процента от туриста с средна възраст 71 години и 5 месеца.сещай се пързалящи се ковчези по пързалката.не е смешно защото ги има и такива предложения.затова става дума как колко какъв и прочие и изобщо удачно ли е тоз ол инклузив за родните куроти.а местните те работят малко повече от онея *** другите местни или пък онея дръпнатите дето само с дупката от междукрачието си работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Много ми е интересно къде ги видя тези цени за круиз ? Може би са със самолетните билети :)))) Или пак като аборигени ви дерат кожите в Бг ? СТИГА сте си харчили парите като плащате на ТАРИКАТИ - туристически агенции !!!По нета може да си организираш всичко сам за 50% по-ефффтино.От Маями Роял К. ще те вози и храни за 5-7 дена по карибите за 400-500$ ! До Аляска от западният бряг е 600-700 !Най-новите и готини корабчета са на дисни и роял.На tihomirn ще кажа само да не се тревожи за МЕСТНИТЕ че всичко включено им унищожавало бизнеса ! Тихо ВРЕМЕ Е ПО МОРЕТО ДА ПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ! Работа като чистачи и готвачки по хотелите колкото искаш - НЕ ДА ВНАСЯТ от украйна !!!! НЕ ВСЕКИ ДА Е НАБУТАЛ ПО 6-7 ПЕЙКИ В ДВОРА и да чака балъците да му дойдат в "ЗАВЕДЕНИЕТО". Или КУШЕТКИ с ТУРСКИ НАЙЛОНОВИ ЧАРШАФИ В ГАРАЖА и да дава под наем легла ха ха ха.....Размърдай се по света и ще видиш къде е местото на МЕСТНИТЕ в туристическите страни ха ха ха Щото нали ТУРИЗМА е ПРЕОРИТЕТЕН отрасъл ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 1
yoyo1
преди 12 години
+1Масово хората се перчат кой колко е качил /смях/. Мисля че в сряда по новините имаше " изповед " на един готвач. Първи ден - пиле на грил.Втори - яхнийка / от същото пиле/Трети ден - супа / винаги остава от яхнията/И какво очакваш за тези цени ? Дали е за бедняци или не, зависи от много неща. 1 седмица на круз за двама 4 000евро. Евтино ли е или не, всеки преценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 32 rate down comment 4
tihomirn
преди 12 години
цървуланковци сме били глупости някои отидоха до някои островчета и мислят че откриха рая.давали им лодки велосипеди и скачали с бънджи без пари .ами аз не ги искам в моя ...клузив бе не ги искам.искам друго в моя ...клузив ти ли ще ми кажеш какво е ...клузив.то щото е много хубава турци и гъци най-масовите в цял цял цялсвят ....клузиви ги премахват заради западане на цели региони около ...клузив хотелите.оня пък ще ходи в ада края на август две седмици в анталия между 40 и 45градуса ти е...ем ..клузива.как излезеш и ставш на веяна скумрия.далеч далеч от ...клузива.според регион население място икономика търговия релеф и други други се прави отговарящ на тези условия ол инклузив.да го знаете да го споменувате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още