IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ разследва 64 измами у нас с европари за селското стопанство

Към края на 2009 г. активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26

13:19 | 19.04.11 г. 1
ОЛАФ разследва 64 измами у нас с европари за селското стопанство

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в момента разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас, отколкото през 2009 година, когато страната ни стана европейски рекордьор в тази област. Това показват данни, предоставени от организацията на БНР.

Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България – в тази графа попадат предприсъединителната програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони.

За сравнение, към края на 2009 г., когато отбелязахме европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз. Тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области – 68. Днес те са още повече – 85.

След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси – водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.

На трето място изненадващо попада разделът "Външна помощ" – средствата, с които Европейският съюз подпомага развитието в трети страни – за тях има 8 активни разследвания с български адрес. Други 3 се водят за контрабанда на цигари.

От ОЛАФ засега не коментират данните и не ги сравняват с тези за останалите страни от Евросъюза – смятат да направят това след около два месеца, когато ще оповестят годишния си доклад за измамите и злоупотребите с европейски средства.

Междувременно, противно на съмненията на наши и чужди политици, от ОЛАФ съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още