IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът атакува в Конституционния съд орязаните права на МВР служителите

Преобразуването на служебните правоотношения води до хаос и засяга престижа на службата, посочва Манолова

16:48 | 02.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд разпоредби в Закона за Министерството на вътрешните работи, които ограничават права на служителите в МВР.

Разпоредбите са част от административната реформа на предишното правителство и влязоха в сила от 1 февруари 2017 г.

Позицията на омбудсмана е, че въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в министерството и пряко противоречат на редица норми в Конституцията - Преамбюла и принципа за правовата държава.

Повод за искането на Манолова е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, посочват от пресслужбата на националния омбудсман.

Мая Манолова получи подкрепата на служебното ръководство на МВР, за да се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в системата.

„На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост“, категорична е Мая Манолова.

Начинът, по който е извършено „преобразуването” на правоотношението е „в полза” на фиска, посочва се в искането на Манолова до конституционните съдии. 

Създават се редица неблагоприятни последици за служителите в МВР, които водят до правна несигурност в законовата уредба на държавните служители, посочва още Манолова в мотивите си до КС. Променя се категорията на труд при пенсиониране, която е драстична и неблагоприятна, губи се и право на обезщетения по Закона за МВР.

В искането си омбудсманът настоява за обявяването на тези разпоредби за противоконституционни, което според Манолова ще гарантира правата на личността и ще преустанови законодателни изменения, които създават правна несигурност и противоречат на принципа на правовата държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Направо до "социална дуржава" в Конституцията да добавят и "милиционерска", че да им бетонират привелегиите на фуражките. Как така някой ще им ги пипа в полза на "фиска". Останалите да го .,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още