IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът има подкрепата на премиера за още мерки срещу некоректни работодатели

Три от най-важните предложения няма да бъдат включени в одобрения общ законопроект

13:44 | 06.07.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Омбудсманът Мая Манолова продължава да настоява за въвеждане на забрана за работодатели да прехвърлят фирми на клошари, без да са изплатили заплатите на своите работници, както и за промяна на начина на функциониране на Фонда за гарантиране на вземанията на работници при несъстоятелност.

На практика тези изключително важни предложения останаха извън съгласието на парламентарните групи за законодателни промени, коментира пред журналисти Манолова, след като депутатите приеха доклада на временната комисия за неизплатените заплати.

Ангажирането на всички парламентарни групи - и на опозицията, и на управляващите, е изключително важно за крайния резултат, смята омбудсманът. Затова тя е потърсила съдействието на премиера Бойко Борисов.

Добре е, че по-голямата част от предложенията, които съм направила, ще бъдат включени в общия законопроект - за разширяване на правомощията на Главна инспекция по труда, за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, за забрана да участват фирми, които не са си платили на персонала, в процедури по обществени поръчки, посочи омбудсманът. 

Тя обаче обърна внимание, че три от най-важните предложения няма да бъдат включени в този общ законопроект и трябва да се разчита на отделната инициатива на парламентарни групи.

През тези месеци, докато работеше временната парламентарна комисия, нито един от отворените случаи с неплатени заплати, не беше решен, не беше изплатен нито лев на работник, който си чака трудовите възнаграждения, отбеляза Маноловацитирана от БТА.

Отворени са случаите без развитие за Дупница, за Ветрен, за русенската корабостроителница, за фирмата по чистота във Видин, за големите търговски вериги в София и във Варна, добави тя.

Това ще продължи, ако не бъдат внесени освен предложенията, около които се обединиха депутатите, и допълнителните, които са останали извън тяхното внимание, коментира Манолова.

Тя е имала работна среща тази сутрин с премиера Бойко Борисов и в качеството му на лидер на най-голямата политическа сила е получила неговата пълна подкрепа и обещание да настоява пред ПГ на ГЕРБ всички внесени предложения да бъдат подкрепени и да станат законодателен акт до края на септември.

Тя добави, че са се договорили министър-председателят да настоява пред ПГ на ГЕРБ предложенията за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители също да бъдат окончателно приети до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още