IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът на съд с "Топлофикация" за това как се харчат парите на софиянци

Топлофикационното дружество е 100% общинско, а не частно, затова Столичният общински съвет трябва да търси информация за управлението му, настоява Мая Манолова

11:35 | 04.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Топлофикация - София” трябва да информира хората как се харчат парите им. Затова ще настоява омбудсманът Мая Манолова, която ще участва в заседание на Административния съд по подадената от нея жалба заради отказ до обществена информация. Тя припомни, че за втори пореден път влиза в съдебна сага с “Топлофикация”, като при първото дело ѝ е отнело три години да накара дружеството да информира столичани за какво са похарчени близо 15 млн. лева.

"Спечелихме първите съдебни битки, но дружеството не се съобрази с указанията на съда", обясни Манолова, цитирана от сайта news.bg и допълни, че е получила отказ от "Топлофикация - София" за предоставянето на такава информация.

Манолова не приема аргумента на "Топлофикация", че дружеството не дължи предоставянето на обществена информация.

"Очевидно от дружеството се смятат за недосегаеми, мислейки, че не са длъжни да се съобразяват със съдебни разпореждания", посочи националният защитник и риторично попита „какво толкова имат да крият и защо не представят публично поисканата информация”.

Мая Манолова ще настоява да получи отговор и от Столичния общински съвет (СОС) на следните въпроси: Не трябва ли да накарат дружеството да промени своето отношение към хората на София и да предоставят информация затова как се харчат парите? Следва ли "Топлофикация - София" да информира началниците си за това как харчи парите?

"Ръководството на дружеството се сменя, но начинът на управление остава същото – непрозрачно, неуважително и надменно отношение към гражданите на София", е мнението на обмудсмана.

Според Манолова въпросът е морален и принципен, защото "Топлофикация" е 100% общинско дружество, а не частно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
bvg
преди 5 години
това заслужават мишките, мачкане, дране, и псуване. Някой да ги кара насила да са клиенти на топлофикация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
gospodinogi
преди 5 години
Гръмки изказвания, без никакво покритие... типично за маноловския манталитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още