IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Останалите без парно граждани да подадат жалби преди 1 март

Мая Манолова препоръчва да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на „Топлофикация София“

13:15 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Омбудсманът Мая Манолова посъветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на „Топлофикация София“ от 5 февруари, да подадат жалба до дружеството с претендиране за неустойка. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополистът да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира, обяснява омбудсманът.

Според Манолова след получаването на искането от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и да съставят протокол в присъствието на жалбоподателя.  

Омбудсманът се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка на причините и действията, предприети по отстраняването на аварията на „Топлофикация“, оставила хиляди столичани на студено и без топла вода. 

Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с „темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години“. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км. от общо 1000 км. тръбопроводи.

В писмото до енергийния министър омбудсманът поиска и спешна промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за „топло“ да отговарят на реално ползваната услуга.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още