IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът предлага мажоритарна изборна система с девет депутати от чужбина

В проекта за промени на Манолова се предвижда уседналост от 6 месеца за парламентарни избори

08:59 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова представя проект за промени в изборната система, който предвижда избор на депутатите мажоритарно, с абсолютно мнозинство на два тура.

В разработката на омбудсмана е предвидено създаването на 231 равни едномандатни района в страната и 9 едномандатни изборни района в чужбина.

"С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигнат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели", коментира Манолова, цитирана от пресцентъра на институцията.

В своя проект Мая Манолова предлага още право да участват в изборите на депутати да имат български граждани, които са живели поне 6 месеца преди провеждането на вота в съответния избирателен район. Това се прави с цел да се избегне изкривяване на резултатите.

Българските граждани, които не живеят в страната, ще могат да упражнят своето избирателно право в обособените райони, извън страната, допълва омбудсманът.

Мая Манолова признава, че активността в референдума не прави задължителни исканията в него. Резултатите обаче са "морално и политически задължителни за народните представители", обяснява още тя в мотивите на законопроекта за промени в Изборния кодекс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
superexpert
преди 7 години
http://***.frognews.bg/news_123409/Triumviratat-TSatsarov-Borisov-Peevski-%E2%80%93-zloto-e-tuk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mitkomik
преди 7 години
Само не разбрах в някой проект ще запишете ли и възможността да ги отзоваваме , когато не сме доволни от тях или??? Излъгваме се и 4 години го търпим да се хрантути с кибапчита и кифтета???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още