IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено

Преди да се искат допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, трябва да е ясен контролът в системата, смята Мая Манолова

11:08 | 14.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, Министерството на здравеопазването трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства. Това заяви по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова и призова здравния министър да изтегли предложението за въвеждане на здравна застраховка. 

Общественият защитник отбеляза, че няма промяна по съществени проблеми от сектора.

Не виждам никаква промяна в тази част – в отношенията лекар-пациент, по отношение на лимитите, на цените на клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на нивата на компетентност, различна политика по отношение на лекарствата....“, изброи Манолова.

И обобщи, че единственото, което се предлага, е реформа в приходната част.

Тази идея да се съберат повече пари, отново за сметка на гражданите, през застрахователи, на мен лично много ми прилича на „Гражданска отговорност“. Само че при тази застраховка гражданинът знае какво ще получи срещу своята вноска, докато тук не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги”, коментира още Манолова. Тя заяви, че тази неяснота прави лоша услуга на министъра и създава негативна среда.

Аз не чух някои от тези, които са участвали в разговорите, да подкрепя реформата – нито Лекарският съюз, нито застрахователите. Например тези 12 лева на човек докато се акумулират в застрахователните дружества, вероятно не трябва никой да боледува поне 2-3 години, за да може да се плаща лечението. Тези въпроси нямат отговор”, коментира омбудсманът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Че тия с ГО в Олимпик да не би да получиха нещо срещу парите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още